‘Sıfır Atık’, sadece bir çevre politikası değil; aynı zamanda bir iletişim biçimidir, bir yaşam kültürüdür. Ülkemizde bu bilinç giderek gelişiyor.Türkiye’de; 2017-2023 yılları arasında 45 milyon ton atık geri dönüştürüldü, 3,9 milyon ton sera gazı salınımı önlendi ve yaklaşık 2 milyar TL’lik ekonomik kazanç sağlandı. Kendi enerjisini üreten ve depolayan Türkiye'deki ilk belediye olan Antalya Büyükşehir Belediyesi de evsel atıkları geri dönüştürmede ve enerjiye çevirmede çok başarılı. Büyükşehir Antalya'nın çöpünden her ay 100 binden fazla hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda enerji üretimi gerçekleştiriliyor.
Türkiye’nin yürüttüğü çevre hareketinin dünya kamuoyunda etkisi ve baskısıyla iyi sonuçlar verdiğini kısmen de olsa söyleyebiliriz. Zaten, Birleşmiş Milletler nezdinde 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edilmesinin, sadece sembolik bir tarih değil; çevreye, geleceğe ve ortak insanlık değerlerine verilen güçlü bir söz olması da Türkiye’nin önünde duruyor.
Artık ülke olarak ‘sıfır atık’, ‘geri dönüşüm’, ‘çöpten gelen enerji’ gibi kavramlara alışığız. Toplumun büyük bir çoğunluğu artık evsel atıkların geri dönüşüm tesisleri sayesinde doğaya zarar veremden bertaraf edildiğini ve dahası bunun enerjiye dönüşerek ekonomik katkı sağladığını biliyor.
6 Yılda 2 milyar Kazanç…
Sevgili okurlar, rakamlar sevindirici… Türkiye’de 2017-2023 yılları arasında yani 6 yılda Türkiye’de 45 milyon ton atığın geri dönüştürüldüğü ve 3,9 milyon ton sera gazı salımının önlendiği gerçeği var. Güzel olan bir diğer haber de bu sayede 2 milyar TL’lik ekonomik kazanç sağlanmış olması. Artı atıktan enerji ürütmek noktasında farkındalık kavramı son yıllarda giderek gelişmiş durumda… Türkiye’de pek çok belediye bu anlamda ciddi yatırımlar yapıyor.
Çöpten Elektirik Enerjisi…
Kendi enerjisini üreten ve depolayan Türkiye'deki ilk belediye olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kentimizden topladığı evsel atıkları geri dönüşüm ve bertaraf tesislerinde çevre dostu bir şekilde yok ediyor. Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi'nde Antalya'nın çöpünden aylık 89 bin 800 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Tesis, Türkiye'de atık ısıdan enerji üreten ilk katı atık tesisi olma özelliği de taşıyor ve ayrıca atık ısıdan enerji geri kazanımı ile 75 bin ton sera gazı emisyonunu azaltarak küresel ısınma ile mücadeleye katkıda bulunuyor.
Büyükşehir ayrıca; Alanya Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde, Alanya ve Gazipaşa ilçelerinden toplanan günlük yaklaşık 650 ton evsel atık bertaraf ediyor. Tesiste yıllık 49 bin 582 megawat enerji üretimi gerçekleştiriliyor bu da aylık 18 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede enerji üretimi anlamına geliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi hemen hemen herkesin elinde olan plastik şişelere de el atmış durumda. Büyükşehir plastik şişelerden toplanan plastik kapakları geri dönüştürüyor. Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi'ndeki özel makinalarla işlenen plastik kapaklar anahtarlık ve bardak altlığı gibi ürünlere dönüştürülerek, farkındalık yaratılıyor.
Sevgi&Saygı