Referandum için geri sayım hızlandı..

52 gün sonra bir kez sandık başına gideceğiz..

Gerçek şu ki hepimiz sandık yorgunuyuz.

Bir seçimin mürekkebi bile kuramadan ikinci geliyor..

Hal böyle olunca da sandığa ilgi azalıyor.

Katılım oranı düşüyor, seçmenler ‘kobay’ gibi kullanılmaktan dolayı huzursuz oluyor.

16 Nisan’da referandum için oy kullanacağız.

Yani herhangi bir siyasi partiye oy vermemiz gibi bir durum söz konusu değil.

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi için yapılacak referandum buna rağmen siyasi bir seçim havasına sokuldu..

Çünkü referandum sürecinin mimarı olan AKP ve MHP, getirilmek istenen değişikliğin artısı ve eksilerini anlatmak yerine diğer siyasi partileri terör örgütleriyle aynı potaya koyarak seçmenin aklını çelmeye çalışıyor.

Propaganda dönemi siyasi bir hesaplaşma ortamına taşınıyor.

Taşınırken de sandıkta ‘evet’ oyu verenleri ‘vatansever’, hayır oyu vereceğini söyleyen ya da görüşü bu yönde olanları ise ‘vatan haini, terörist” ilan ediyorlar.

Birlik ve beraberliğe, toplumsal dayanışmaya en çok gereksinim duyduğumuz bir sürede Türkiye’yi ve Antalya’yı ‘evetçiler’ ve ‘hayırcılar’ diye kamplara bölmek, ayrıştırmak, kamplara bölmek gibi çok tehlikeli bir yol izleniyor.

Pekala siyasi partiler referandumda ne yönde oy kullanacak ?

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)referanduma girme yeterliği olan 9 partiyi belirledi ve seçmen listelerini bu partilere gönderdi.

16 Nisan Pazar günü yapılacak referanduma katılma yeterliği olan partiler ise AKP, CHP, MHP, BTP, BBP, HDP, HÜDA-PAR, SP ve VP.

Bu partilerin son seçimde aldıkları oy oranları ve referandumdaki olası kararları şöyle :

Evet kampanyasını devlet olanaklarını kullanarak sürdüren AKP’nin son seçimdeki oy sayısı  23 milyon 681 bin 926, oranı yüzde 49.50

Hayır kampanyası başlatan ana muhalefet partisi CHP, son seçimde 12 milyon 11 bin 812 oy sayısı ve yüzde 25.32 oranında oy aldı.

Başkanlık sistemini ortaya atan, tabanının ve kamuoyunun tepkisine rağmen AKP ile işbirliği yaparak ülkeyi referandum sürecine sürükleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli; önce “Bir oyum var, evet diyeceğim” açıklamasını yaptı, ardından hayır oyu verecek olanlara karşı çok sert ve siyasi üslubu kabul edilemeyen açıklamalar yaptı ve yapmaya da devam ediyor.

Sandıkta evet oyu vereceği söylenen ancak parti tabanının huzursuz olduğu, ülkücülerin önemli bir bölümünün hayır oyu verme eğiliminde olduğunu söylenen MHP, son seçimde 5 milyon 694 bin 136 oy sayısı ve yüzde 11.90 oranına sahip..

Halkların Demokrasi Partisi(HDP) hayır oyu vereceğini açıkladı. HDP, son seçimde yüzde 10. 76 ile 5 milyon 148 bin 85 oy aldı.

Referandumda ‘hayır’ oyu verecek olan Haydar Baş’ın Genel Başkanı olduğu Bağımsız Türkiye Partisi(BTP) son seçimde 49 bin 297 oy aldı, oy oranı ise yüzde 0.10

Mustafa Destici’nin Genel Başkanı olduğu Büyük Birlik Partisi(BBP)son seçimde yüzde 0.53 oran ile 253 bin 204 oy aldı. BBP henüz referandum için kararını açıklamadı.

Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu olan Hür Dava Partisi)HÜDA-PAR referandumda evet oyu verecek. HÜDA-PAR son seçimlere katılmamıştı.

Temel Karamollaoğlu’nun Genel Başkanı olduğu Saadet Partisi)SP) hayır oyu vereceğini ancak kampanya yapmayacağını bildirdi.

SP, son seçimde 325 bin 978 o aldı,. Oy oranı ise 0.68..

Bir başka ‘hayır’cı parti ise Doğu Perinçek’in genel başkanlığını yaptığı Vatan Partisi(VP)

Vatan Partisi, son seçimde 118 bin oy aldı, oy oranı ise 0.25..

Elbette bu oy oranları 16 Nisan için doğru veriler değil..

Bu kez bir siyasi partiye oy verilmeyecek, ülkenin geleceği oylanacak..

Yani yarınlarımızı oylarımızla biz tayin edeceğiz..

Seçmen olarak sorumluluğumuz çok büyük..

Kimsenin bu sorumluluktan kaçma bahanesi ve lüksü yok.