
Aysel Bereke
Yaşlılıkla ortaya çıkan Alzheimer Hastalığı
21 Eylül günü ve onu takip eden haftada; yaşlılığın hastalığı olarak bilinen ve neden olduğu konusunda gizemini hala koruyan Alzheimer Hastalığı tanıtılmaya çalışılır. Toplumda farkındalık oluşturmak için etkinlikler düzenlenir. İnsanlar için sağlıklı yaşlanmak önemlidir. Oysa bu hastalık, günlük yaşam aktivitelerini engelleyen, unutkanlıkla kendini gösteren zorlu bir hastalıktır. Hastaların hepsi başkalarının yardımına ihtiyaç duyar.
Fiziksel, duygusal ve davranışsal bozukluklara yol açan, ilerleyici bir beyin hastalığı olan Alzheimer konusunda, yapılan çalışmalar ve araştırmalar, bilim çevrelerini, kesin sonuçlara ulaştırmamıştır. Üstelik bu hastalık, ölümcüldür! Dünyada artan yaşlı nüfusla birlikte Demans ve Alzheimer hastalıklarının oranının da artacağı söyleniyor uzmanlar tarafından.
Dünya da her 3 saniyede bir kişinin demans hastalığına yakalandığı biliniyor! Özellikle az gelişmiş ülkelerde demans ve Alzheimer hastalarının daha fazla oranda olacağı tahmin ediliyor! Çünkü bu hastaların şu anda yüzde 60’ ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyormuş!
Daha da kötüsü Türkiye’nin 2050 yılında en fazla Alzheimer hastasına sahip 4. Ülke olacağı düşünülüyor uzmanlar tarafından!
Demans hastalığının en yaygın türü olan Alzheimer hastalığıyla dünyada 55 milyon kişi mücadele ediyor! Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2050’ de hasta sayısının 139 milyonu bulması öngörülüyor!
İlk kez 1906’ da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen Alzheimer Hastalığı “ 21. Yüzyılın kabusu” olarak görülüyor! Hastalığın bilinen bir tedavi yöntemi yok ne yazık ki!
Bu hastalık pek çok ünlü kişinin de başına gelmiştir. Bunlardan bazıları; Amerika Birleşik Devletleri’ nin 40. Başkanı Ronald Reagan, İngiltere eski Başbakanlarından Sir Winston Churchill, Aktör Charles Bronson, oyuncu Rita Hayworth, Aktör Robin Williams, İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher, İngiltere Başbakanlarından Harold Wilson vb.
Alzheimer hastalığına karşı yaşlılıkta da; sosyal yaşamdan, yeni şeyler öğrenmekten ve çeşitli aktiviteler yapmaktan asla vazgeçmemek gerekiyor! Beynimizin sağlıklı çalışması, biraz da bunlara bağlı…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.