Bir kurban bayramı daha geride kaldı. Sosyal medya kullanımını artması ile, kullanıcı profilinin çeşitlenmesiyle herkes her bulduğunu paylaşıyor, her konuda yorum yapıyor. Kebapçıdan çıkmayanlar hayvan hakları savunucusu oluyor, “kurban kesmek” ile “hayvan katliamı”nı karıştıranlar bolca ahkam kesti. Her ne kadar kurbanın taşaklarını arabanın aynasına asan arkadaş bu sene ortalıkta görünmese de bolca kan gördük.

Şimdilerde insanların kendini ifade etme noktası sosyal medya. Geçtiğimiz Hafta Gazeteci büyüğümüz Ali Eyuboğlu ile kapsamlı bir sosyal medya kullanım sohbeti yapmıştık. 

Ama ben size Elmalı Tekke Köy’lü Pazarcı Hüseyin Özel’den söz edeceğim.

Kendisi köyden getirdiği ürünleri birinci elden Antalya pazarlarında tüketiciye ulaştırıyor. Topladığı meyveleri, öğüttüğü bulguru, evde hazırlattığı meze çeşitlerini, nohutu. Hepsini sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Ben de bir “güven hissi” oluştu şahsen.

Bu arada sosyal içerikli, siyasi meşrepli paylaşımları da tam kıvamında. Örneğin, “Ahlara saray yapacağınıza Antalya Elmalı yolunu tamamlayın. 27 km uzadı yol. Mazot 6 TL’yi geçti” diyor. Hakaret yok, küfür yok.

Ben bir de kurban bayramı mesajına takıldım. Bizlerin akademik bilgisi olmayabilir, yetkilileri, Hüseyin gibi masum vatandaşın düşüncelerini projelendirebilir.

Hüseyin diyor ki: 

 “Size bir çılgın proje. Ülkemizdeki pahalı et hayvan varlığını düzenlemenin yolu bu kurban bayramında millet kurban kesmek yerine o paraları bağış yapmalı canlı hayvan nesli korunmalı idi. 

Nasıl ki balıkta 1 - 2 sezon av yasağı oluyor,  av kuşlarında av yasağı oluyor ve nesli korunuyor, hayvan nesli dengeleniyor. Küçük ve büyükbaşta bu uygulama yapılabilirdi . Ya da en azından dişi hayvanlar kurban edilmemeliydi. Diyanet ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bunun üzerine gitmeliydi.” Bu arada not düşelim. Çocukluğumda dişi hayvanlar “kısır” ise kesilirdi.

Haklı mı? Bence evet. 

Yazdım. Kimsin, necisin?

Yanıtladı: Antalya Elmalı Tekke Köyü’nde yaşıyorum. Çiftci - üreticiyim ve pazarcıyım. Duyarlı, kendini geliştirmeye çalışan, 250 kitabı olan, okuma, , sosyal aktivite merakı olan, aynı zamanda doğal üretim yerli tohum kullanmaya çalışan, Mustafa Kemal Atatürk ü idol rol model olarak taşıyan ikiz erkek çocuk babası biriyim.

Neydi başlangıç noktamız sosyal medya kullanımı.

Evet, sınırları kaldıran sistem. 

Örneğin 52- 16 yaş arası 4 kişinin yaşadığı bizim çekirdek ailede herkesin sosyal medya çevresi farklı. Geçenlerde bi paylaşım yaptım. 10 dakika sonra 9 beğeni geldi. “Peh, 9 ne, 900 olmalı” diyebilirsin. Eyvallah ama biz sayıda değil, beğeni yapanların sadece 1 tanesinin Antalya, 1 tanesinin yurtdışı, diğerlerinin de tamamının farklı iller olduğunu görmüştük.