Yeni İleri Gazetesi’nde editörlük yapıyordum. İlhan İrem’in Fethullah Gülen’e “Fetöş” deyip ceza aldığı, Şenay Düdek’in magazin, Bülent Erandaç’ın ekonomi ve siyaset yazdığı günler. Bir de yerel yazarımız vardı.

Asıl mesleği gazetecilik değildi ama yazıyordu. Muhtemelen evinde kahvesini içerken Yeni İleri Gazetesini alıyor, her haberi okuyor, kendince yorumlayıp “köşe” oluyordu.

Bugün ben benzerini yapıyorum. Ama alıntıladığım haberler, büyük olasılıkla bizim “yerel” değil, artık adına “havuz” veya “yandaş” dediğimiz yayın organlarında da yok. Kaynak Euronews.

Şimdi burada 2 haberi özetleyelim de “haberiniz olsun.”

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler grubunda bulunan birçok ülke gibi Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini de aşağı çeken IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl için yüzde 3,5 ve gelecek yıl (2019) için yüzde 0,4 büyüyeceği öngörüsünde bulundu. Bu oranlar, temmuz ayında güncellenen DEG'de sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 3,9 seviyesindeydi.

DEG'de, ayrıca Türkiye ekonomisine ilişkin enflasyon, cari açık ve işsizlik beklentilerine yer verildi. Buna göre, Türkiye'de tüketici fiyat endeksinin bu yılın sonunda yüzde 15 ve gelecek yılın sonunda yüzde 16,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kuruluşun işsizlik oranı tahminleri ise bu yıl sonu için yüzde 11 ve 2019 sonu için yüzde 12,3.

Öte yandan “kriz” olmasa da “yeni”liği seven paralı kesim yalılardan sıkılmış. Hazır bu kadar dolar değerlenmişken Boğaz’daki yalılar satışa çıkmış. A Haber’den bekleyecek değiliz ya AA malum daha “öngörülü” haberler yapar. Efendim Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) haberine göre, boğazda sayıları 600’ü bulan yalılardan en az 60’ı şu anda satışa çıkartılmış durumda.

Bu yalılarla en fazla ilgilenen yabancılar arasında Katar başta olmak üzere Körfez’deki Arap ülkelerinin zengin vatandaşları geliyor. Öte yandan, yalı satın alabilmek için Türk vatandaşlığına geçmek şart.

Sen de ben gibi “dizi izlemem” kuruntusunda mısın?

Buyur o zaman oku…

Arap ülkeleri dışında Azerbaycan ve İranlı zenginler de, yine yalıların en önemli taliplileri arasında yer alıyor. Bu ülkelerden gelen talepteki en önemli unsurlardan biri de yalılarda çekilen ve söz konusu ülkelerde de gösterilen Türk TV dizileri.