Akciğer kanseri ve tedricen löseminin sebebinin kirli hava olduğu asla unutulmamalıdır.

 

Kentimiz cadde, sokak ve bulvarlarında, Antalya’dan Alanya'ya kadar metal direklere monte edilmiş yüzlerce sinyalizasyon lambası var.

 

Özellikle şehir içinde ve çevresindeki sinyalizasyon merkezlerinde zaman ayarlı lamba sayısı çok az. Lambaların bulunduğu noktalara gelince; çok sayıda lambanın yer seçiminin doğru olup olmadığı tartışılabilir durumdadır.

 

Cadde ve sokakları kullanan motorlu araç sayısına göre lambaların yeşil ve kırmızının faaliyetlerinin dengesi üzerinde ciddi sıkıntılar tespit edilmiştir.

 

Şöyle ki; Birçok trafik lambasının bulunduğu noktalarda var olan dengesizlik nedeniyle kırmızı dakikalarca yanmakta, yeşil rengin de tam aksine 15 saniyeye kadar kısa süreli çalıştığı görülmüştür.

 

Kırmızı rengin, dengesizliğe bağlı olarak uzun süreli çalışması sonucu cadde yahut sokak boyunca geriye doğru, arabaların çalışır halde depolanmasıyla kent havası egzoz emisyonunun atmosfere salınımı nedeniyle kent havası yoğun derecede kirlenebilmektedir. (CO-CO2-S-S02-S03-HSO-NX-Pb-smog-partikül madde) gibi zehirli kimyasal maddelerle hava kirleniyor, kirlenen şehir atmosferinde yaşayan kamu oyu akciğer kanseri başta olmak üzere, lösemi, kronik vakalar, üst solunum yolları enfeksiyonları, grip vakalarının iyileşme süresinin uzaması, özellikle maruz kaldığımız COVİD 19 vakaları ve OMİKRON vakaları gibi akciğer hastalıklarını tetikleyeceği, asla aklımızdan çıkarılmamalıdır.

 

Bu nedenle kent ortamında bir araç envanteri yapılarak, (araç sayısı, her aracın sokaklarda bir günde bulunma ve motoru çalıştırma süresi, egzoz emisyon kontrolünün yapılıp yapılmadığı, vb.) ayrıca lambaların yer seçimi, zaman ayarlı lambaların tamamına yaygınlaştırılmalı, yönlerden gelecek araba sayısına göre lambaları faaliyet sürelerinin belirlenmesi, kentteki mevcut lambaların ve yerlerinin yeniden gözden geçirilerek yanlış yer seçimlerinin düzeltilmesi, günün belli saatlerinden sonra lambaların otomatiğe alınması (bilhassa akşam 24.00’ten sabah 07.00’ye kadar ) Bu şekilde tedbirlerin alınmasıyla hem ekonomik hem ekolojik, hem zaman ve hem de sürücü psikolojisi bakımında iyileşmeler olacak, boşa tüketilen yakıt ve zaman tasarrufu sağlanırken havamız da daha az kirlenmiş olacaktır.

 

Diğer taraftan kavşaklara girerken sağa dönüşlerde yanıp sönen sağa dönüş lambasına rağmen karşıya doğru gidecek olan araçlar tüm yolu kapatmakta sağa geçiş engellenmektedir. Bunun için yolu ortasına kavşağa doğru bariyer monte edilmesi asla ihmal edilmemelidir. Hülasa şehir içi ve banliyölerindeki mevcut sinyalizasyon sistemi mutlaka bilimsel içerikler doğrultusunda yeniden gözden geçirilmelidir.