Almanya’da Gözler Elif Eralp’in Üzerinde

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Almanya’da Gözler Elif Eralp’in Üzerinde

Almanya’nın başkenti Berlin’de 20 Eylül’de yapılan eyalet seçimlerinin ardından gözler Sol Parti’ye (Die Linke) ve partinin başbakan adayı Elif Eralp’e çevrildi. Sol Parti seçimden birinci çıkarken, Eralp de Friedrichshain-Kreuzberg’deki seçim bölgesinde doğrudan milletvekili seçildi. Şimdi Berlin’de kurulacak koalisyon ve Eralp’in kentin yönetiminin başına geçip geçmeyeceği tartışılıyor.
1981 Münih doğumlu, Türk kökenli Alman hukukçu Elif Eralp, hukuk eğitiminin ardından insan hakları, mülteci hukuku ve ayrımcılıkla mücadele alanlarında çalıştı. 2010’da Berlin'e taşındı ve Sol Parti Meclis Grubu’nda hukuk politikaları danışmanı olarak görev yaptı. 2017’de partiye üye oldu. 2021 ve 2023 seçimlerinde Berlin Temsilciler Meclisi’ne giren Eralp, 2024’ten itibaren grup başkan yardımcılığı yaptı ve 2026 seçimlerinde partisinin baş adayı oldu.
Eralp’in seçim başarısının ardından özellikle Filistin konusunda geçmişte yaptığı açıklamalar üzerinden antisemitizm tartışmaları da gündeme geldi. Eralp ise İsrail toplumuna karşı olmadığını, Filistinlilerin yaşam hakkını ve sivillerin korunmasını savunduğunu belirtiyor. Bu tartışmaların önümüzdeki dönemde Sol Parti’nin SPD ve Yeşillerle yürüteceği olası koalisyon görüşmelerinde de gündeme gelmesi bekleniyor.
Eralp’i tartışmaların merkezine taşıyan bir başka konu ise Berlin’in en önemli sorunlarından biri olan konut krizi. Eralp, büyük emlak şirketlerinin elindeki konutların kamulaştırılması yönündeki 2021 referandumunun sonucunun hayata geçirilmesini savunuyor. Söz konusu referandumda Berlinlilerin yaklaşık yüzde 59'u büyük konut şirketlerinin kamulaştırılması yönünde oy kullanmıştı. Bu nedenle Eralp’in konut politikaları, önümüzdeki dönemin en sert siyasi ve ekonomik tartışma başlıklarından biri olmaya aday.
Eralp'in Türk kökenli olması da seçim sonrasında ayrı bir tartışma alanı yarattı. Aşırı sağ çevrelerden kendisine yönelik hakaret ve nefret mesajları gelirken, başarısı Almanya'daki göçmenlerin siyasal ve toplumsal hayattaki yükselişinin yeni bir örneği olarak değerlendiriliyor.
Bir dostumun Sorbonne’da sosyoloji öğretim görevlisi olan Türkiye kökenli bir tanıdığı, Almanya'daki Türkler için dikkat çekici bir değerlendirme yapmıştı: “Asimile olmadılar, görünmez oldular. Toplumun her katmanında ve kesiminde varlar ve artık liderliğe oynuyorlar.”
Gerçekten de Almanya’da yetişen yeni kuşak Türkler  artık yalnızca işçi veya göçmen kimliğiyle değil; hukukta, bilimde, sanatta, ekonomide ve siyasette önemli görevler üstleniyor.
Bugün Almanya'nın 16 eyalet parlamentosunda farklı partilerden onlarca Türkiye kökenli milletvekili bulunuyor. Berlin’de de Sol Parti, SPD ve Yeşiller bünyesinde Türkiye kökenli siyasetçiler parlamentoda temsil ediliyor. Hamburg, Bremen, Kuzey Ren-Vestfalya, Baden-Württemberg, Hessen ve Aşağı Saksonya’da da benzer bir tablo var.
Bu gelişmeler bize önemli bir gerçeği gösteriyor: Göçmen ailelerin çocuklarına eğitimde, siyasette ve toplumsal yaşamda fırsat verildiğinde, birkaç kuşak sonra artık yalnızca yaşadıkları ülkeye uyum sağlayan insanlar değil, o ülkenin geleceği hakkında söz sahibi olan siyasetçiler, yöneticiler ve karar vericiler ortaya çıkıyor.
Elif Eralp’in Berlin’deki başarısı da bu değişimin bugün en fazla dikkat çeken örneklerinden biri.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız