"Biz üretici adına mal satıyoruz, 1'e alıp da 3'e satan kişiler değiliz. Yüzde 8'e çalışan kişileriz, hayatımız çiftçiyle ortaktır. Alt yapısı olmadan hallerin kapatılması, komisyonculuğun kaldırılması mümkün değildir" 

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, söylüyor bunları..

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’ kapsamında Haller Yasası’nda değişikliğine gidileceğini, komisyonculuğun tarihe karışacağını açıklaması, komisyoncuları ayağa kaldırdı.

Komisyoncular, pazarda el yakan sebze ve meyve fiyatlarının suçlusu gibi gösterilmesini kabul etmiyorlar, pahalılığın faturasının kendilerine kesilmeye çalışılmasına tepkili yaklaşıyorlar..

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan,  toptancı hallerin birer borsa olduğunu vurgulayarak, şunları söylüyor :

"Haller üreticinin, malının değerlendirme yeridir, borsadır. Satıcı ile alıcı bir araya gelir, piyasaya göre fiyat belirlenir. Biz de üreticinin adına fiyatları belirler, çiftçinin garantörü oluruz. Komisyoncu çiftçinin sigortasıdır, kaskosudur"

“Komisyonculuk kalkarsa üreticinin malını kim pazarlayacak” diyen Akcan, alt yapısı hazırlanmadan Hal Yasası’nın değiştirilmesi ve komisyonculuğun kaldırılmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, “Sen devletsin, önlemini al, denetimini yap, fiyatları keyfi olarak artıranların da gözünün yaşına bakma” diyor..

Antalya Toptancı Hali’nde 700 tüccarın sektöre hizmet verdiğini belirten Başkan Akcan, “ Halde 800 dükkan, 20'şer kişi çalıştırsa 16 bin kişi yapar. Ailelerini de eklersek sayı daha da yükselir. Bu kadar kişiyi işinden yapacağız. Bu insanlara da iş vermek zorundayız" sözleriyle de komisyonculuğun kaldırılması durumunda ortaya çıkacak sorunları da işaret etmeye çalışıyor..

Dedik ya komisyoncular burnundan soluyor..

Bir dokun bin ah işit durumu var bu günlerde..

Seslerini Ankara’ya, Saray’a duyurmaya çalışıyorlar..

Gerekirse Saray’ın önünde oturma eylemi yapmakta da kararlılar..

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, komisyonculuğun kaldırılması tartışmasına şu çarpıcı yorumu getiriyor:

“Toptancı Hal’de 2-3 lira olan domatesi tüketici 8-10 liradan alıyor. Aradaki 6-7 lirayı komisyoncu değil, komisyoncudan tüketiciye kadar el değiştiren aracılar kazanıyor”

Demek ki mutfaktaki yangının suçlusu komisyoncu değil, aracılar..

Yani sorunu çözmek, sebze ve meyvedeki vurgunu önlemek kolay, komisyonculuğu sona erdirmenin anlamı yok.

Kendisinin de bir üretici olduğunu vurgulayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, tartışmayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı..

Subaşı, Meclis’teki konuşmasında fiyatları düşürmenin ancak üretimi artırmak ve girdi maliyetlerini düşürmekle mümkün olduğunu söyledi..

Üreticinin, çiftçinin girdi fiyatlarının birincil kalem olan gübre, mazot, enerji, tohum ve sera maliyetleri ile kat kat arttığını bildiren Subaşı, şunları söyledi :

“Hazırlanmakta olan Hal Yasası ile dünyada örneği olmayan bir model üzerinde çalıştıklarını söylemeleri ciddi rahatsızlıklara yol açmıştır. Neden yine tüm birikim ve yılların deneyimlerini yok sayıp dünyada örneği olmayan bir modelle ve yapbozla karşı karşıya kalınacaktır? Siz hangi deneyim ve birikiminize güveniyorsunuz da üreticilerin en önemli pazar yerlerinde maceraya kalkışıyorsunuz?”

Görünen o ki ‘Yeni Hal Yasası’ yeni tartışmalar yaratacak,  komisyonculuğun kaldırılmasında ısrar edilirse ortaya çözümsüzlük çıkacak, kaos doğacak.

Bundan da her zaman olduğu gibi tüketici, dar gelirli, emekli, memur, işçi, küçük esnaf zarar görecek..

Yani ‘vuran abalıya’ durumu olmasın..

O nedenle iki tarafın da konuya aklı selim yaklaşmasında yarar var..