Engellinin bir günü
Merhaba dostlar hepinize?
Bu yaz gününde hepimizin sorunları devam etmektedir. Kiminin ulaşım sorunu, kimisinin hastalığı, eğitim sorunları… Sorunlar bitmiyor değil mi?
Çünkü tüm zorluklarına rağmen yaşam devam etmektedir.
İsterseniz ben kendimden örnek vereyim, perşembe günü Antalya’daki Atatürk Devlet Hastanesi’ne gittim. Bazı bölümleri, eski bina olduğu için engelliye uygun değil? Tuvaletlerde engelliye uygunluk konusunda bir standart yok. Kimi binada var, bazılarında yok. Hijyenik koşulları berbat kelimesi hafif kalır.
Doktorunuza ulaşmak için bayağı mücadele ediyorsunuz? Ulaşsanız bile sıra bekliyorsunuz?
Birileri diyecek ki, ”Efendim engelli poliklinikleri var”, evet var uygulanması mümkün olmadığı için işlevi yok.
Sıra bekleme konusuna gelince, MRHS sisteminde engellilere göre uyarlanmadığından dolayı, sıra beklemek zorunda kalıyoruz?
Hastaneden çıktıktan sonra, evimize gelmek ya da başka işimizi görebilmek için ya toplu taşıma aracına binebilirsek bineceğiz ya da bakımı yapılmayan görmeyen arkadaşlarımız için yapılmış olan kılavuz çizgilere takılmadan yürüyebilirsek hedefimize ulaşacağız.
Arabamız varsa uygun park yeri arayacağız, bulursak da engelli rampalarının önüne koymamak koşuluyla park edeceğiz.
Evimize vardık ise oturduğumuz konut uygun ise sorun yok; uygun değilse ilk önce uygun olmayan rampa ile sonra varsa ve de ulaşabilirsek asansöre binip evimize varacağız?
Eve geldik sorunlar biter mi?
Bitmiyor tabi ki çalışıyorsanız iş sorunları, evliyseniz çocuklarınızın ve de kendi sorunlarınız devam ediyor.
Hastanelerden kaldırımlara, ulaşıma kadar sorunlar bitmiyor devam ediyor.
Buradan illerde görev yapan valiliklerin gözetimi ve denetiminde çalışan Erişilebilirlik ve Denetleme Kurullarını göreve davet ediyorum.
Çünkü bina açılışlarında veya kaldırım gibi çalışmalarda başlangıçta yapılıyor kontroller daha sonra yapılmadığı için eksiklikler çıkmaktadır.
Haydi dostlar sesimizi çıkaralım.
Herkesi görev başına çağıralım?
Tepkisiz Toplum Etkisiz Toplumdur!