Günümüzden 8 bin yıl önce Mezopotamya’da dönemin en gelişmiş uygarlığını kuran Sümer devletini, Arapların atası olarak kabul edilen Sami ırkından AKAD ların nasıl ele geçirdiğini yazmak istedim.

 Akad kavminin, Sümer devletinin son 100 yılında çöküşüne sebep oldukları , Sümer tabletlerdeki okumalardan ortaya çıkmış.

 Akad’ ların  çalışmak için ve de birçok çeşitli sebeplerle Sümer ülkesine sürekli göç edip yerleştikleri, bazılarının köle oldukları, birçoğunun ucuz ücretlerle çalıştıkları ve yıllarca artan nüfuslarıyla çoğaldıkları tablet okumalarından ortaya çıkmış. Sümer devleti arşivlerindeki  tabletlerde bu bilgilerin, devletin bilgilerini kayda geçen bir görevlinin yazdığı tahmin edilmekte. Tabletteki anlatıma göre, akın akın gelen Akad kavmi insanlarının, zamanla birçok işlere hakim oldukları, ticarette söz sahibi oldukları, çoğaldıkça yönetimlerde yer almaya  başladıkları anlatılıyormuş. Tabletleri yazan görevliye göre, bir kısım Sümerlerin ucuza işçi çalıştırmaları ve köle olarak kullanmaları sebebiyle, bu duruma göz yumdukları, bazı Sümerlilerin ise bu konuya karşı çıktıkları yazılmış. Sonuçta AKAD ların isyanlar yaptığı ve iktidarı ele geçirdiği anlatılıyormuş. Anlaşılan tarihin en güçlü ve gelişmiş uygarlığı, kendi vurdum duymazlığı sebebiyle yıkılmış.  

FARK EDEMEDİK, GEÇ KALDIK

Sümer tabletlerinden birinde ise, Fark edemedik, geç kaldık. Tanrılar bizi affedin. Bizden sonra gelenler bunları okursa, ders alsınlar yazıyormuş.

Sümerlerin, Mezopotamya’ya kuzeyden geldikleri ve birçok tarihçiye göre Türk oldukları öne sürülmektedir. kurdukları uygarlıkla M.Ö  4.500 lü yıllara kadar refah içinde yaşamış bir millet olan Sümerler, o dönemin en zengin ve gelişmiş ülkesine sahipmiş.Tanrıları, tapınakları, çarşıları,  düzenli ve planlı yerleşim yerleri varmış.  

Tarihin ilk yazılı belgeleri olarak kabul edilen Sümer tabletlerini çözümleyerek dünya tarihine önemli bir katkı yapan Muazzez İlmiye Çığ’ın okumalarından elde ettiğimiz bilgiler, araştırmacı tarihçiler tarafından günümüzde de ilgi görmektedir.

İşte milattan önce 4.500 lü yıllarda yaşanmış bu ibretlik hadiseyi, hafızamızda tutmak gerek. ‘Tarih tekerrürden ibarettir’ sözüne itibar etmeli. Dünya tarihinde Sümerlerin başına geldiği gibi birçok işgal olayları, isyanlar ve sonucunda iktidar değişiklikleri olmuştur. Beni etkileyen,  yazıyı bulacak kadar ilerlemiş bir uygarlığın yıkılışı oldu.

Son yıllarda yaşanan düzensiz göç dalgası ile bozulmaya yüz tutan demografik yapımız için hepimizin Sümerleri hatırlayarak daha duyarlı olması gerekmez mi.

Hoşçakalın, önce vatan diyerek yaşayın.