Önce Erdem Bayazıt, ardından Amir Ateş, şimdi de Cemil Meriç. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün Antalya’da yaşatmaya çalıştığı, hatta Antalyalılar’ın “önüne koyduğu” isimler.

Çok değer verdiğim bir büyüğüm, “Neden Cemil Meriç?” diye sordu. Ben de “Neden Erdem Bayazıt, neden Amir Ateş ise o yüzdendir. Bunu Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye bizzat soracağım, demek ki bir merak, bir beklenti var” dedim. Evet, açılışında mutlaka birkaç süslü cümle kurulacak ama o da arada kaynar gider.

Malum sağır sultan duydu. Ev taşıyorum. Ama işimi de evden yürütüyorum. Zaman bi yana hala virüs riski nedeniyle izole olmaya çalışıyorum.

Bir yandan eşya yerleştirirken diğer yandan “Bana soruyorlar, ‘neden Cemil Meriç?’ diye, yanıtı verirsen alıp bir yazı kaleme almak istiyorum” diye mesaj attım. Antalya için serin sayılacak bir pazar sabahı, belki de kızı ile kahvaltı yaparken yaklaşık 200 kelimelik bir metin yolladı. O metinde 1 tek harf hatası vardı: “Ü” yerine “U” olmuştu iyi mi?

Başka hiçbir yerine dokunmadan yayınlayalım. Son cümleye dikkat!

“Cemil Meriç, hem doğu düşüncesini hem de batı felsefesini çok iyi özümsemiş bir kitap kurdudur. Öyle ki neredeyse hayatının uyku dışındaki tüm zamanını okuyarak geçirmiş, okumaktan gözünün korneası çatlayıp görme yeteneğini kaybetmiş bir aydınımızdır.

Gözleri dünyaya kapanmış olmasına rağmen Cemil Meriç okuma tutkusundan vazgeçmemiş, paralı okuyucu görevliler tutarak okuması gereken kitapları onlara okutmuş, kendisi de onları dinlemiştir.

Evinin her yanı kitaplarla doludur. İBB 1996'da Kağıthane İlçesi’ne yaptırdığı bir okula Cemil Meriç ismini verir. Açılış töreninde kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, ‘Kağıthane'deki bir okula babamın isminin verilmesi çok anlamlı olmuştur. Babamın evi kocaman bir kütüphaneydi. Kelimenin tam anlamıyla kağıttan bir haneydi’ ifadeleriyle onun kitaplara olan büyük tutkusunu, ömrünü okumaya ve öğrenmeye adadığını ne güzel anlatır.

O, sadece okuyan değil; okuduklarından bir sentez oluşturarak gelecek kuşakları aydınlatan onlarca kitap, yüzlerce makale ve deneme kaleme alıp kültür dünyamıza silinmez izler bırakmayı başarmış bir aydınımızdır. Ömür boyu devam eden çalışmalarının odağında doğu irfanının yüceliği, kültürel köklerimizin zenginliği vardır. Eserlerinde milli kültürümüzün derinliğine işaret etmiştir. Asırlar boyu ışığın hep doğudan yükseldiği hakikatini kendine özgü üslubuyla kültür tarihimize adeta bir kaneviçe gibi işlemiştir. Eserleri hala güncelliğini korumakta ve hala gelecek kuşakları aydınlatma kudretine sahiptir.

Okumaya, öğrenmeye, öğrendikleriyle yeni fikirler üretmeye bu kadar kıymet veren aydınımızın ismini, kollektif bir gayretle oluşturmaya çalıştığımız bu müze kütüphanede yaşatmak istedik.

Merak öğrenmenin kapısıdır. ‘Neden Cemil Meriç?’ sorusu bu bakımdan da çok değerlidir.”