Evet doğru düşündün. Her köşe başında bir tarihi dokuya rastlanan, geçmişle ve leyleklerle iç içe yaşayan Selçuk sokaklarında zamanı verimli kullanmak içim “3.5 attım.”

 


    “Tanık” olarak katıldığım bir duruşmada hakim mesleğimi sorduğunda “Gezgin Gazeteciyim” dedim. 2019 yılında sadece 43 gün içinde hem Tekirdağ hem Hakkari Çukurca’yı gören ve buraların masalını yazan biri için yadırganacak bir tanım değildi.


 

    Bu arada belki farkında değilsiniz ama bu geziler sonrası ortaya çıkan fotoğraflar ve masallar nedeniyle artık “tutanın elinde kalıyorum.” 8 yıl önce Antalya- Aliağa güzergahında Pamukkale Turizm ile yolculuk yaparken tanıştığım Elmalılı şoför Şaban abim ile iyi anlaşıyoruz. Kitap okumak ortak noktamız. Seyahat planımı ona göre yapıyorum. Son turumuz Selçuk oldu.

     


    Sabahın köründe indim Selçuk’ta otobüsten. Geri dönüşte beni alacaklar, sadece 3.5 saatim var. Evet doğru düşündün. Her köşe başında bir tarihi dokuya rastlanan, geçmişle ve leyleklerle iç içe yaşayan Selçuk sokaklarında zamanı verimli kullanmak içim “3.5 attım.”


 

    Kaleye çıkmak için önce kiliseye gitmem gerekiyormuş ve çok fazla zaman gerekiyormuş. Efes ilçe merkezine 3 km kadar ama adı üstünde Efes. Evet müze henüz açılmamış. Artemis Tapınağı da. O zaman kahvaltı yapılsın. Güne güzel bir kelle-paça ile başladım. Antalya’dakine yakın bir kıvamdaydı.

 



    Ben fotoğraf çekerken siz bilgi almaya devam edin. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, web sitesinde (bir cümlede) şöyle anlatmış İzmir’in şirin ilçesi Selçuk’u: “Hristiyanlık aleminin hac yeri olarak ilan edilen Meryemana Evi, dünyanın en büyük açık hava müzesi Efes Antik Kenti, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Mabedi, H.İsa’nın havarilerinden St: Jean adına yapılan Kilise ve mezar, 431 yılı Konsül Toplantısı’nın yapıldığı Meryemana adına yapılan ilk kilise olan Meryemana Kilisesi, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Selçuk Kalesi, Su Kemerleri, Aydınoğlu Beyliği, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde yapılan başta İsa Bey Camii olmak üzere yüzlerce muhteşem Türk sanat eserleri, Belvi Beldesinde bulunan Keçi Kalesi, Belevi Mozolesi, Selçuk Efes Müzesi, Çamlık Lokomotif Müzesi, Anadolu Yaşam Müzesi (Maket Köy), geleneksel mimari yapısını en iyi şekilde koruyan ve yaşatan, otantik yapısı ve yaşantısıyla, köye has şarabı ve yemekleriyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Şirince Köyü yerli ve yabancı turistlerin ilçemizi ziyaret sebepleri olmaktadır.”

 


    Antik Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı ününü M.Ö. 324–250 yıllarında dünyaya duyurmuş, dünyanın mermerden yapılmış ilk yapısıdır. Tek tanrılı dinlerin insanları gibi tapınan Efesliler, Artemis’in pek çok tanrının gücüne sahip olduğuna inanırlardı. Aynı zamanda bereket tanrıçası olarak da anılan Artemis Tapınağı günümüzde hala ününü hafızalarda taze tutmaktadır.

 


    Mesai başladı, artık müzenin kapısındayım. Bergama’da 6 yıl önce yaşadığım hayal kırıklığı geliyor aklıma ama, kapıdan girmeden unutuyorum. Müze girişinde Müze Müdürü Cengiz Topal ile karşılaştık. Pandemide %70 civarında ziyaretçi azalması olduğunu söyledi. 


    Ziyaretçilerin % 40 kadarının yerli, olduğunu da öğrendik. Efes Müzesi, Efes ve yakın çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli eserlerin yanı sıra kültürel faaliyetleri ve ziyaretçi kapasitesi ile de Türkiye'nin en önemli müzelerinden biriymiş. İki büyük Artemis heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği, Sokrates başı, Efes Müzesi'nin dünyaca tanınmış ünlü eserlerinden bazılarıymış.