Alev Alatlı olmasa ne yazacaktım, olaylara nasıl bakacaktım bilemiyorum. Ama dönüp dolaşıp "mış gibi yapmak" ve "bilgi borçlandırır" tespitine gidiyorum. Geçenlerde Hakan Tütüncü ile son kitabı "Estağfurullah- Hafazanallah" ikilemesini konuşuyorduk. "Abi bu ülke bir gün Alev Alatlı'yı anlayacak ama vakit geçmiş olacak değil mi?" dedi. Evet, ben 30 yıldır okuyorum. Taa! 1990'ların başında ortaya koyduğu "mış gibi yapmak" gerçeğimiz üzerinden ortaya koyduğu "paçozluk" aynen devam ediyor.

Burada ibreyi ekonomiye çevirelim. Bu ülkeyi yönetenlerin ekonomik tabloya bakışı ile bizim bakışımız arasındaki farkın nedeni "eşitlik" kavramının yanlış yorumlanmasıdır. "İtibarda tasarruf olmaz" demek, kendini eşitlikten ayırt etmenin kılıfıdır.

Birde bu ülkenin Maliye Bakanı var. Geldiği günden beri sürekli "bakın burası önemli" ama, sürekli "paket" açıklayan, zenginin borcunu silip garibanın bordrolu ve küçük esnafın, faizi bile silmeyip, yeni borç paketleri ile "öteleyen" biri Bakanlık değil, Bakan-mış gibi yapmaktadır.

BBC Türkçe sayfasında bi haber gördüm, şaşırmadım desem yalan. Türkiye'de Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) diye bir oluşum varmış. Haberden alıntılayalım mı?

TÜİK'in açıkladığı Ekim ayı enflasyon verisi aylık yüzde 2,13 olarak gerçekleşti. Öte yandan 1,5 yıl önce kurulan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) açıkladığı Ekim ayı enflasyon oranı ise aylık yüzde 2,56. Bu veri, Türkiye'de resmi veriler ile sahadaki gerçeklerin uyuşmadığına yönelik eleştirilerin bir yansıması niteliğinde.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), bir grup akademisyen tarafından Türkiye'deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kuruldu. Bu oluşum çıkış süreci ise, özellikle son yıllarda, Türkiye'de resmi kurumların açıkladığı enflasyon ve işsizlik gibi verilerin, gerçeği yansıtmadığı eleştirisi.

ENAG, TÜİK’ten farklı olarak, enflasyon ölçümünü “Aylık” yerine “Anlık” yapıyor.  Yani takip edilen döviz kuru, faiz ve borsa hisse fiyat değişimlerini etkileyen enflasyon verisinin de anlık olarak hesaplanması hedefleniyor.

ENAG, kamuoyuna ilk “aylık” verisini Eylül ayında açıklamış. Hesaplamalarına göre aylık olarak Eylül ayında enflasyon yüzde 3,61 olurken aynı dönemde TÜİK'in 0,97 olarak açıklamış. Aradaki fark 3 kat.

ENAG'ın kurucusu ve yöneticisi olan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, " ENAG'ın kurulması amacının daha çok “akademik” olduğunu söylemiş ve eklemiş: "Enflasyonu siyasetten arındırılmamış bir veri olarak verdiğiniz zaman fakirlik başlar. Aralık ayında ayarlanacak ücretlerin yıllık enflasyona göre gerçek değeri belirlenmez. Gelir dağılımı başta olmak üzere fakirliğin temelini oluşturur."

Bir de şu malum “Enflasyon Sepeti” var. ENAG'ın TÜİK sepetindeki 418 maddenin 314 tanesini almış. Bu da TÜİK'in enflasyon sepetinin ağırlık olarak %80'ine denk geliyor. Geriye kalan 104 madde ise enflasyona etkilerinin yoğun olmaması ve tüketim davranışlarını tam olarak yansıtmamaları nedeniyle kapsam dışına alınmış.

Ancak TÜİK enflasyon oranı ile birebir karşılaştırma yapılabilmesi için bu 104 ürünün aylık fiyat değişimi, TÜİK'ten alınarak ENAG'ın hesapladığı enflasyon oranının içine kalan yüzde 20 olarak ekleniyormuş.