İnsanın karanlık tarafı

İnsan karanlık tarafını genelde göstermez. Çünkü insanın “ karanlık tarafı” veya Jong psikolojisine göre “ gölgesi” aslında görmek istemediği tarafları ifade eder. Gölge; vahşi isteklerin, bastırılmış duyguların, toplum tarafından kötü ve günah olarak algılanan düşüncelerin çoğu zaman ortaya çıkmamış, saklanmış halidir.

İnsan ruhu karmaşıktır, içinde hem iyiyi hem de kötüyü barındırır. Yani sadece “ iyi insan” ya da sadece “ kötü insan” yoktur. Hepimiz aydınlık tarafımızı, iyiyi gösteririz başkalarına. İçimizdeki karanlığı saklarız birbirimizden. Bu tıpkı filmlerde gördüğümüz tiplerde anlatılan; melek yüzlü katiller, iyi aile babası görünen sapıklar, gibi örneklerle anlatılabilecek bir durumdur sanki. Tabii bunlar sadece uç örneklerdir.

İçimizdeki iyi ve kötüyü, dengeleyip, denetleyebiliyorsak, genelde sorun çıkmaz. Sorun; bu dengenin bozulması, dahası, içimizdeki karanlık tarafın baskın olmasıyla başlar! Bunu tetikleyen, geçmişte yaşadığımız her ne sorun ya da yara ise; bunu bilmek, tedavi için ilk adımdır.

Toplumda hepimiz iyi ve aydınlık tarafımızı gösteririz. Jong bunu “ Persona” kavramıyla açıklıyor. Persona; bir insanın başkalarıyla birlikteyken gösterdiği iyi yüzü, takındığı tavır ya da maske diyebiliriz.

Normal insanlar, “ Persona” kullanmadan başkalarıyla iyi ilişkiler kuramazlar. Yani hepimiz iyi taraflarımızı gösteren bir maske ile dolaşırız.

Uzmanlara göre bir tek; Çocuklar ve deliler kendilerini oldukları gibi gösterirlermiş. Aramızdaki maskesizler onlarmış! Tuhaf değil mi?

“ Herkes aya benzer, kimseye göstermediği bir karanlık yüzü vardır.” Diyor Mark Twain.

Karanlık tarafı ağır basan ve bunu ustalıkla gizleyebilen insanlar, hele güç sahibiyse; yapabileceklerinden korkmakta pek de haksız sayılmayız. Sadece bu yüzden bile; siyasette, yönetimde, kilit görevlerde yetki ve güç verdiğimiz insanların ve özel hayatımıza soktuğumuz, dostların, arkadaşların, eşlerin, sevgililerin; “aydınlık tarafı” ağır basanlardan, ruh sağlığı iyi olanlardan ve “karanlık tarafını” denetleyebilenlerden olmasına özen göstermeli ve seçimlerimizi ona göre yapmalıyız!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aysel Bereke Arşivi

Olağanüstü gündemlerden yorulduk!

04 Eylül 2025 Perşembe 11:04

30 Ağustos Zafer Bayramı

31 Ağustos 2025 Pazar 14:47

“Eski Türkiye” neden özleniyor?

28 Ağustos 2025 Perşembe 10:57

Yoksulluk en çok çocukları vuruyor!

25 Ağustos 2025 Pazartesi 10:54

Siyasetin tanımını değiştirdiler!

21 Ağustos 2025 Perşembe 11:12

Döneklik zor şey!

18 Ağustos 2025 Pazartesi 10:59

Bindik bir alamete…

14 Ağustos 2025 Perşembe 15:47

Sahtekarlık ve usulsüzlük diz boyu!

11 Ağustos 2025 Pazartesi 15:24

Masa da ne var?

07 Ağustos 2025 Perşembe 12:57

Dostları arkadaşları olmalı insanın

04 Ağustos 2025 Pazartesi 11:27