Gazetecilikte Gerçeği Söylemek!

Gazetecilik zor meslektir. Hatta risklidir! Çünkü hayati tehlikesi vardır. Savaş muhabirleri mesela, ölümle burun buruna görev yapar!

“Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.” Atasözü sanki onlar için söylenmiştir. Belki bu yüzden olsa gerek, her gazeteci, içinde bir “Onuncu köy” umudu taşır. Gazetecilik “kelle koltukta” gerçeği söylemektir. Bazen bunun bedeli de ağır olur! Dayak yer, hapse girer, tehdit edilir, öldürülür!

Hevesliler için söyleyeyim; gazetecilikte gerçeği söylemek, bütün bunları göze almak demektir! Aslında tehlikeli meslektir!

Geçtiğimiz 21 Ekim “Dünya Gazetecilik Günü” ydü. Doğrusu çok da coşkuyla kutlanmadı! Günümüz dünyasında sansürle baskılanan gazetecilik mesleği, yine de özgürlüğünden ödün vermeden habercilik yaparak, saygınlığını korumaya çalışıyor!

“Gazetecilik, birilerinin yazılmasını istemediği şeyleri yazmaktır. Geri kalan her şey halkla ilişkilerdir.” Diyen G. Orwell haklıdır.

Bu konuda ;

“Gazetecilikte gerçeği söylemek ve şeytanı uyandırmaktan daha yüksek bir yasa olamaz.” Diyor Walter Lippmann’ da…

Aslına bakarsanız, “gerçek gazeteciler” etik ve ahlaki değerlere sahip olmak zorundadırlar! Toplumu olup bitenlerden haberdar etmek, doğru bilgilendirmek için, ahlaki değerlere sahip olmak gerekir! Yine de kusurlu gazetecilik vardır. Haberi yaparken bütün ilgili taraflarla konuşulmalıdır!

Lawrence Wright diyor ki;

“Gazetecilik kusurlu bir meslektir, fakat kendi kendini düzelten bir mekanizması vardır. Gazetecilik kuralı: Herkesle konuşun.”

“Dördüncü kuvvet” dediğimiz gazetecilik; istisnasız bütün güçler tarafından ciddiye alınan, önemli bir güçtür! O kadar ki; bazen bazı güçler tarafından gazeteciler, bu güç savaşlarına kurban edilir!

“Gazeteciliği gerçekten ciddiye alıyorlar, çünkü bu gücün ne olduğunu ve olabileceğini biliyorlar.” Diyen dünyaca ünlü kadın gazeteci Christiane Amanpour, çok önemli bir gerçeğin de altını çiziyor, öyle değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aysel Bereke Arşivi

Olağanüstü gündemlerden yorulduk!

04 Eylül 2025 Perşembe 11:04

30 Ağustos Zafer Bayramı

31 Ağustos 2025 Pazar 14:47

“Eski Türkiye” neden özleniyor?

28 Ağustos 2025 Perşembe 10:57

Yoksulluk en çok çocukları vuruyor!

25 Ağustos 2025 Pazartesi 10:54

Siyasetin tanımını değiştirdiler!

21 Ağustos 2025 Perşembe 11:12

Döneklik zor şey!

18 Ağustos 2025 Pazartesi 10:59

Bindik bir alamete…

14 Ağustos 2025 Perşembe 15:47

Sahtekarlık ve usulsüzlük diz boyu!

11 Ağustos 2025 Pazartesi 15:24

Masa da ne var?

07 Ağustos 2025 Perşembe 12:57

Dostları arkadaşları olmalı insanın

04 Ağustos 2025 Pazartesi 11:27