Bu yıl da turizmciler için zor bir yıl olacak! Özellikle turizmin başkenti sayılan Antalya’mız başta olmak üzere, bir çok kentimizi haritada kırmızıya boyayan virüs salgını, turizm sektörüne de ağır hasar verecek gibi görünüyor. Gerçi geçen yıl da ağır hasar almıştı turizmciler ama, bu yılın da kötü geçmesi ile birlikte pek çok sektör çalışanı işsiz kalacak!

 

    Her yıl 15_ 22 Nisan’da kutlanan “ Turizm Haftası” nda, şimdiden alınacak önlemler ve iş kaybına uğraması muhtemel çalışanlar için, gerekli devlet yardımları ivedilikle gündeme alınmalı! Aslında sadece yaz turizminden de söz etmek yanlış olur! Artık günümüz insanları; yaz turizminin yanı sıra kış turizmi, tarih turizmi, kültür turizmi hatta sağlık turizmi gibi çeşitli şekillerde detaylandırılan turizm çeşitleri ile de ilgileniyor! Salgın nedeniyle, son derece kısıtlanan turistik geziler, pek çok ülkede, sektörde küçülmelere ve iflaslara neden olurken, bizim ülkemizde de durum giderek ağırlaşıyor!

 

    En güçlü ekonomilere sahip ülkelerde de kaçınılmaz olarak iflas furyası sürüyor! Hollanda’ da başlayıp, İngiltere’ye, oradan da Polonya’ ya yayılan, seyahat pazarındaki şirket iflasları, Almanya’ya da sıçradı.

 

    Bizde de durum farklı değil! Turizmci otellerini kaybediyor! Söylenenlere göre zor durumdaki otelleri, Katarlı, Dubaili, Kuveytliler ucuz fiyatlara alıyor! Turizmci, salgında destek olarak sadece kredi ötelemeleri yapıldığını belirterek; “ Aşırı faiz yükü altına girdik. Tesislerimiz tehlikede. Ayakta kalmakta zorlanıyoruz" diyor. Turizm sezonu yaklaşırken, pandemide üçüncü dalganın da belirsizliğini yaşayan turizm sektöründe endişeler artmış görünüyor! 


    Sektörün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizmcilerin ortak korkusu, ötelenen kredilerin ödeme vaktinin de yaklaşması. Rezervasyonlarda büyük oranda düşüş olduğunu söyleyen otelciler, işten çıkarma yasağı sona erdiğinde yüzde 60 istihdam kaybı yaşanacağını, üstelik işletmelerin işçinin tazminatını bile veremeyeceğini belirterek acil önlemler alınmasını ve turizmin devlet eliyle desteklenmesini bekliyorlar. Haklı olarak, çalışanlar da aynı beklenti içinde. Onların da bakmakla yükümlü olduğu aileleri var!

 

    Ülkeye döviz kazandıran turizmciler ve genelde hizmet sektörü ağırlıklı çalışanların acilen desteklenmeleri gerek. Yoksa işsizlik ordusu büyüyecek gibi görünüyor! Bu da pandemi ortamında herkes için felaket olur.


(İHA)