Açıldığında boncuk bulmuş deli gibi sevindiğim Antalya Ticaret ve Sanayi Odası eski binasındaki Antalya Kültür Sanat (AKS), salgın döneminde sanata devam etme kararı aldı. Salgın nedeniyle Nisan 2020’den Ekim 2021’e kadar kapalı kalan şehrin merkezindeki sanat merkezi, yine farklı bir sergi ile kapılarını yeniden açtı. “Yine” diyoruz, çünkü her sergi başka bir uç noktaya sürükledi ziyaretçilerini.

 

Bu arada görüştüğümüz ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı Başkanı Davut Çetin, pandemi nedeniyle kullanılmayan oditoryumun bu sezon yarı kapasite ile izleyiciye açılacağını, bazı etkinliklerin ise Kaleiçi Evi bahçesinde yapılacağını söylerken, aynı mekanın sergiler için de açık olduğunu söyledi.

 

Gelelim yeni sergiye…

AKS’ın iki salonunda yer alan ve şiirle resim, yazılı imgeyle çizili-boyalı imge arasındaki anlam çakışmalarını irdeleyen “Şairler Neden Resim Yapar? - Yeni Varoluş Biçimleri – Ara Duruşlar Üzerine” adlı serginin şair olarak bilindikleri halde resim de yapan 15 sanatçının çalışmalarını bir araya getirmiş.

 

Serginin küratörlüğünü tanışmaktan büyük keyif aldığım Dr. Necmi Sönmez yapmış ama; eserlerinin izdüşümü ile duvara mısraları yansıtma tasarımını Ulaş Uğur üstlenmiş. Her iki değerli sanatçıya da klasik sergileri unutturup yeni ufuklara beni uçurdukları için teşekkür ettim.

 

1890’lardan itibaren Tevfik Fikret’le başlayarak Arif Dino, Nazım Hikmet, Oktay Rifat, İlhan Berk, Metin Eloğlu, Cemal Süreya, Oruç Aruoba, Sami Baydar gibi isimleri edebiyat tarihimize mal olmuş sanatçılarla Lale Müldür, Engin Turgut, Zafer Şenocak, Turgay Kantürk, Anita Sezgener ve Hicran Aslan gibi çağdaş kuşağın işlerini orijinal, baskı, projeksiyon gibi farklı tekniklerle sergide sizleri bekliyor.

 

 

Başkan Davut Çetin, bu sergiyle AKS’nin bir eşik daha atlayarak ilk sergi kataloğunu yayına hazırladığını, kataloğun bu konuda yayımlanmış ilk çalışma olduğunu söyledi.

 

Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez, tasarımını Ulaş Uğur’un üstlendiği sergi, 1890’lardan itibaren Tevfik Fikret’le başlayarak Arif Dino, Nazım Hikmet, Oktay Rifat, İlhan Berk, Metin Eloğlu, Cemal Süreya, Oruç Aruoba, Sami Baydar gibi isimleri edebiyat tarihimize malolmuş sanatçılarla Lale Müldür, Engin Turgut, Zafer Şenocak, Turgay Kantürk, Anita Sezgener ve Hicran Aslan gibi çağdaş kuşağın işlerini orijinal, baskı, projeksiyon gibi farklı tekniklerle izleyiciye sunuyor. Sergide çoğu ilk kez sergilenmekte olan 112 orijinal eser ve çok sayıda baskı bulunuyor.

 

Pazartesi hariç her gün 11:00-19:00 arası açık olan Antalya Kültür Sanat’ın Perşembe akşamları 21:00’e kadar ziyaret edilebildiğini, ancak bütün ziyaretçilerin aşı kartlarını veya son 48 saat içinde alınmış negatif sonuçlu PCR test sonuçlarını göstermeleri gerektiğini belirten Davut Çetin, “Salgın ortamında normal hayatı sürdürebilmek için AKS ziyaretçilerinin bu tedbirlere özen göstereceğinden şüphe etmiyoruz” dedi.