Murat Yıldırım

Murat Yıldırım

MADEN KANUNUNU DEĞİŞTİR, KANSER SAYISI AZALSIN

Günümüzde en çok tartışılan konulardan birisi de maden kanunudur. Cumhuriyet tarihinde yere göğe, topraklarımıza ve tümüyle coğrafyamıza bu kadar kıyılmadı.

 

Yatırıma asla karşı değiliz ama adım başı taş ocağı, mıcır ve mermer Ocağı vs. Maden yasasına göre yoldaki bir tek çakıl da madendir. Kaz dağlarında, Tunceli ve Erzincan'da siyanürle altın maden aranıyor. Tonlarca siyanürlü su akarsu ve göllere, araziye veriliyor. Yahut kendi cazibesi ve sızıntılarıyla tüm doğayı kirletiyor.

 

Dünyanın bir çok yerinde altın çıkarılıyor. Ama oralarda kapalı sistem kullanılarak çevreye zarar verilmiyor. Ancak kapalı sistem çok pahalı bir yöntem olduğu için bu konuda Afrika ve Türkiye tercih ediliyor ve açık sisteme izin veriyoruz. Çünkü şirketler altını bu yolla daha ucuza mal ediyorlar. Bu yolla ülkemizde kanserli sayısı daha da artacaktır.

 

Mesela Erzincan ve Tunceli'de de görüldüğü gibi siyanürlü suları dev motorlarla atmosfere püskürterek “TOPRAĞI VE SULARI KİRLETMEDİK” demek istiyorlar. Peki havaya püskürttüğünüz siyanür, sülfürik asit ve diğer kimyasallar atmosfer ve yağmurların etkisiyle tekrar yere düşmeyecek mi? Toprak ve yeryüzü, yer altı suları kirlenmeyecek mi? Havaya püskürttüğünüz siyanür yakın, orta ve uzun menzilli kirlenmeye neden olmayacak mı? Yani Akdeniz çanağında yer alan şehirleri, bizlerin nefesine zarara vermeyeceğini nasıl garanti edersiniz.

 

1 ) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,

2 ) Sağlık Bakanlığı,

3 ) Tarım ve Orman Bakanlığı,

4 ) Büyükşehir Belediyeleri derhal ve asla vakit kaybetmeden harekete geçerek bu işler sonlandırılmalıdır. 16-17 milyon lira ceza senin benim, milyonlarca insanın canını kurtarmaya yetmez. Şirketlerin kamu sağlığını tehdit eder hale gelmesi, coğrafyamızı delik deşik ederek önüne geçilemeyecek derecede ekosistemi mahvetmeleri karşısında susanlar anayasal ve insani (insanlık) suçu işlemiş sayılırlar. Başta 2872 ve 1593 sayılı yasalarla konuya ilişkin yönetmeliklerle yasal düzenlemeler, Anayasamızın 3.ve 56. Maddeleri konuya amirdir. Türk halkı çok yönlü olarak kimyasal teröre kurban edilmiştir. Şaşkınım, endişeliyim, halk adına korkuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Yıldırım Arşivi

Çıldırmamak için kendimi zor tutuyorum

30 Ağustos 2025 Cumartesi 09:38

Antalya'da susuzluğa çözüm reçetesi

29 Ağustos 2025 Cuma 11:07

Kurtuluşun reçetesi "Akdeniz Gerçek Gazetesi"

27 Ağustos 2025 Çarşamba 10:38

Gazipaşa bölgesinde su faciası

13 Ağustos 2025 Çarşamba 15:40

SAYIN CUMHURBAŞKANIM

12 Ağustos 2025 Salı 11:42

Türkiye çölleşiyor mu?

01 Ağustos 2025 Cuma 12:05