
İbrahim Akkaya
AKP’de moraller bozuk !
AKP’de moraller bozuk !
Seçime 74 gün var..
Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na vermeleri için de 13 günlük bir süre kaldı.
CHP Antalya Örgütü’nde Pazar günü yapılacak yargıç gözetimindeki ön seçim öncesinde heyecan tavan yaptı.
29 Mart Pazar günü yapılacak ön seçim 3. sıra kontenjan adayı Çetin Osman Budak dışındaki 13 Antalya milletvekili adayını CHP’liler oylarıyla belirleyecek.
CHP Antalya Örgütü, uzun bir süreden sonra ön seçim yapmanın, tabanı ciddi biçimde harekete geçirmenin, parti içi demokrasiyi gerçek anlamda işletmenin keyfini yaşıyor.
Dün sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile ikince temayül yoklamasını yapan AKP Antalya Teşkilatı’nda ise Ankara’da üst düzeyde yaşanan kavganın huzursuzluğu var..
AKM’de dün yapılan ön seçimde gerek il ve ilçe yöneticilerinin, gerekse milletvekili aday adaylarının huzursuz oldukları gözlendi.
Sözün özü AKP’de moraller ciddi anlamda bozuk.
AKP’nin STK’lara yönelik temayül yoklamasında dikkati çeken bir nokta ise, milletvekili aday adaylarını belirlemeye esas olduğu öne sürülen gayri resmi yoklamaya kamuoyunun yakından bildiği, Antalya’nın ve ülkenin sorunlarına sahip çıkan, hükümetin ve AKP’li belediyelerin icraatlarını eleştiren, gerektiğinde eylem yapan, dava açan oda, sendika, dernek, vakıf ve benzeri kurulmuşların katılamamış olması.
Bu kuruluşların temsilcileri, “Bize bir davet yazısı gelmedi, AKP il yönetiminden de arayan olmadı, milletvekili aday adaylarının bazıları telefon ettiler” yanıtını verdiler.
AKP’nin temayül yoklamasına kendisine yakın duran, kamuoyunun ve basının ‘yandaş’ gözüyle baktığı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini çağırdığı gözlendi.
AKP gibi milletvekili adayları merkez yoklaması ile belirlenecek olan MHP’de aday adaylığı açıklamaları sürüyor.
MHP’de aday adaylığı açıklama sırası dün Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün eşi Neşe Gül’deydi..
Başkan Gül, eşini aday adaylığı açıklamasında yalnız bırakmadı.
CHP’de Antalya milletvekili aday listesi 29 Mart Pazar günü belli olacak.
AKP ve MHP’li adaylar ise 7 Nisan Salı gününü iple çekmeye devam edecekler.
Pekala 7 Haziran seçimlerine 74 gün kala durum ne ?
Kuşku yok ki seçmenin tercihini yapmasında kamuoyu anketlerinin katkısı büyük..
Bundan önce genel ve yerel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en doğru tahmini yapan METROPOLL ve SONAR araştırma şirketlerinin son kamuoyu anketleriyle ilgili açıklamaları AKP’nin işinin giderek zorlaştığını ortaya koyuyor.
METROPOLL Araştırma Şirketi’nin Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar, AKP’de oy oranının Mart itibariyle yüzde 41.8’e indiğini, AKP’nin oyları erirken, MHP ve HDP’nin oylarının yükseldiğini söylüyor.
Sencar, “ Bu oran Gezi olaylarının yaşandığı dönem de dahil şu ana kadar bulduğumuz en düşük nokta” diyor.
Zirvede kavga yaşayan AKP’deki düşüş oranının yüzde 16 olması seçime 74 gün kala AKP’lileri daha da üzecek gibi görünüyor.
SONAR Araştırma Şirketi’nin sahibi Hakan Bayrakçı ise daha çarpıcı bir açıklama yaptı..
Bayrakçı’ya göre AKP’li seçmenler HDP ve MHP’ye kayıyor..
“AKP’nin tek başına iktidar olması için gereken 276 vekili bulması zor” diyen Bayrakçı, şu saptamalarda bulunuyor:
“ AKP’nin oylarını düşürecek birkaç faktör var. Birincisi 13 yıllık iktidar oluşu. İnsanlarda bir değişim isteği var ki bu psikolojik bir şey. İkincisi ekonominin kötü gidişatı. 2008’de de dünyadaki kriz Türkiye’ye yansımıştı. O zamanki seçimlerde de yüzde 38’e düşmüştü AKP’nin oy oranı. Üçüncü faktör ise lider değişikliği. Her ne kadar Erdoğan AKP Genel Başkanı gibi mitinglerde boy gösterse de bu partinin başında Başbakan olan Ahmet Davutoğlu.Bu ülkenin seçmeni, Cumhurbaşkanı’nın parti başkanı gibi hareket etmesine alışık değil. Daha önce de taraf olan Cumhurbaşkanlarının bile böyle davranmadığına şahit oldular hep. Mesela Ahmet Necdet Sezer, AKP karşıtı bir Cumhurbaşkanı’ydı fakat meydanlara çıkıp diğer partiler lehine kampanya yapmamıştı”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.