Kaç yıl geçmiş, 28 mi? Yeni İleri Gazetesi’nde gece çalışıyorum. AA telexini takip ediyorum. Önemli bi haber olursa Genel Yayın Müdürümüz Abdulkadir Kalender’i bilgilendiriyorum. Rutin haberleri türüne göre ayırıyorum. Bizim gazeteye girecek haberleri kategorisine göre ayrıştırıp onlara spot ve başlık ayarlıyorum.

“Katil Yosun Akdeniz’i tehdit ediyor” başlığı o günlerden kaldı bende. Geçtiğimiz günlerde küresel ısınma ile ilgili dolaşırken yeniden aklıma düştü. Oysa aynı günlerde, Akdeniz’deki eko sistemin 50 yıl önceki Kızıldeniz ile aynı olduğu sonucuna varan haberleri okuyordum. Bunu yazacaktım.

Sahi anımsayalım mı? Neydi bu Katil Yosun?

 (Caulerpa Taxifolia) ilk olarak Stuttgart hayvanat bahçesinde kullanılmaya başlandı. 1984 yılında Monaco Okyanus Araştırmaları Merkezi'nde kullanılmaya başlandı. Ancak yosun bir dikkatsizlik sonucu atık su yoluyla Akdeniz'e karıştı. 1996 yılına kadar İtalya'ya kadar olan bölgeye yayıldı. Yosunun yayılması kimyasal yöntemlerle engellenemedi çünkü:


* Çok dayanıklı bir yapıya sahip.


* Su altında 12 dereceye kadar düşük ısılarda hayatta kalabiliyor.


* 30 derece de ise büyük bir hızla çoğalıyor.


* Işık ve suyun olmadığı mağaralarda bile yok olmuyor.


* Yalnızca bir iki yapraktan yeniden büyük miktarda yosun türeyebiliyor.


* Deniz dibinde çevresinde bulunan canlılarının güneş ışığı, besin maddeleri ve oksijenini çekerek ölümüne neden oluyor.


* Ayrıca çevreye yaydığı asit sayesinde köpekbalığı ve yunus gibi büyük balıklar zehirlenme sonucu yaşamlarını yitiriyor.


* Uzmanlar bu zehrin insanlar için zararsız olduğunu belirtiyor.


* Hem deniz yüzeyinde hem de 20 metre derinliğe kadar olan alanlarda yaşıyor.


* Günde 3.5 santim uzadığı için hızla yayılıyor.


* Yayılma hızlı yük gemileri ve özel teknelerin gövdelerine yapışarak uzun mesafeler kat etmeleri ya da balık ağları ile farklı bölgelere taşınmaları nedeniyle giderek artıyor. 

Gelelim bize. Yani Türkiye, yani Antalya. Haber şu:

“Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, TÜBİTAK için başladığı deniz çayırları araştırmasında Caulerpa Taxifolia türünün Antalya kıyılarına kadar ulaştığı tespit edildi.” 

İskenderun- Antalya arasında ne kadar bir alana yayılmış, takip edilemediği, ancak; Manavgat ve Lara arasında bulunduğu hatırlatılırken, İnsanlara hiçbir şekilde zararı olmadığı, sadece ekosisteme zarar verdiği, “katil yosun” denilmesi nedeniyle bir tedirginlik olduğu da habere eklenmiş.