Korona
virüs tedbirleri kapsamında kapatılan dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde yaz
sezonuna 'sosyal mesafeli' şekilde hazırlanan yeni uygulamanın çalışmalarını
model alan işletmeler, çalışmalarını 1 Haziran’a yetiştirmeye çalışıyor.
Sahilin giriş kısmındaki alana Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından
hazırlanan demo kurulum çalışmalarının bitirilmesinin ardından işletmeler de
sosyal mesafe ve dezenfekte kurallarına uygun şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Haziran ayında başlayacak deniz sezonu için 4 gündür hummalı bir çalışma yapan
işletmeler, yerli turizmden oldukça umutlu.
Konyaaltı Sahili Plaj İşletmeleri Derneği Başkanı Orhan Özer, sahilde
bulunan 33 işletmede hazırlıklarının devam ettiğini aktardı. Covid-19’dan
dolayı kapatılan sahillerin yeni hijyen koşullarına göre yeniden düzenlediğini
anımsatan Özer, “Misafirlerimizin hem hijyen hem rahatlığı açısından
hazırlıklarımız deva etmekte. 1 Haziran’dan itibaren çalışmalarımız bitmiş
olacak ve tüm misafirlerimizi ağırlamış olacağız” dedi
YEMEK SUNUMLARI KAPALI OLACAK
Belediye ile birlikte yürüttükleri bazı kararlar olduğunu ifade eden
Özer, “Şezlonglar arasındaki mesafeleri 1,5 metre olarak ayarladık.
İşletmelerin girişinde misafirlerimizin hijyen kurallarına göre karşılayıp o şekilde
içeriye alacağız. Her şezlong
kullanımında örtüleri değiştireceğiz. Personellerde maske ve eldiven
kullanımına dikkat edeceğiz. Yemek sunumlarımızı mümkün oldukça kapalı
ambalajlarda servis etmeye çalışacağız” dedi.
İşletmelerin kapalı olduğu süreç içerisinde olumsuz etkilendiğini
aktaran Özer, sezonun açılmasıyla birlikte ilk düşüncelerinin sağlık olduğunu,
ikinci planda para kazanmak olduğunu belirtti.
“YÜZDE 60-70 DOLULUK BEKLİYORUZ”
Vatandaşların 2,5 aydır sahil özlemi olduğuna işaret eden Tamer, şunları
söyledi:
“Bütün
sahil yürüyüşe dahi kapalıydı. İnsanlar yürüyüş yapacaktır. Yorulduğunda
plajını kullanacaktır. Açık alan olduğu için insanlar kapalı yeri tercih
etmeyecektir. Hem denizdeki tuzlu suyun mikroplara karşı etkisi hem de sahilin
açık oluşunu göz önüne alarak insanların sahili tercih edeceğini ve yüzde 60-70
arasında doluluk oranı bekliyorum.”
“ÇOK HEYECANLIYIZ”
Sahilde 3 yıldır işletme sahibi olan Gonca Tamer de, çok heyecanlı
olduklarını dile getirerek, “1 Haziran için son 4 gündür çalışmalarımızı son
derece hızlandırdık. Hijyen kurallarına son derece önem vererek bunu
sürdürüyoruz. Geçen yıl yapmadığımız birçok şeyi, bu yıl artık
klasikleştirilecek şekle getirdik. El dezenfektanlarından tutun, fotoselli
sabunlukların kullanımı, kişiye özgü tek kullanımlık şezlong üstü anti
bakteriyel bezler. Belediyemiz öncelikle bulunmamız gereken alanı
sınırlandırdı. Açıklanan protokoldeki mesafeleri GPS ile ölçümünü yaptık.
Sahilden 7 metre uzaklıkta olacak şekliyle misafirlerimizin alanlarını
belirledik. Bu misafirlerimiz için çok güzel bir ortam sağlayacak. Hem çok iç
içe olmayacak, hem rahatlıkla güneşlenip yemeklerini yiyebilecekler. İşletmemiz
bölümüne gelen misafirlerimizi ateş ölçerle ağırlayacağız. Maskeleri
olmayanlara maske temini sağlayacağız” dedi.
“ÖNCELİK SAĞLIK”
Sosyal
mesafe kuralı ve maskenin olmazsa olmazları arasında yer alacağına vurgu yapan
Tamer, “Bu da plajlara yeni bir görsellik kazandıracaktır diye düşüyorum.
Yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Tamer,
sezonun virüs nedeniyle geç açılmasının işletmeleri olumsuz yönde etkilediğini
ancak beklentilerinin olduğunu dile getirdi. “Önemli olan sağlık” diyen Tamer,
ticari anlamda da ‘zararın neresinden dönülürse kardır’ düşüncesinde olduğunu
belirtti.
"ÖZLEYEBİLECEĞİMİZ AKLIMIZA
GELMEZDİ"
0-18
yaş grubunda bulunan kısıtlamanın sahilde oluşması beklenen insan
sirkülasyonuna etki edeceğini de sözlerine ekleyen Tamer, “Bu kısıtlama
kaldırılmadan anneler, babalar plaja gelemeyecekler. Tek engelimiz şu anda bu. Ancak
bu kısıtlama bittikten sonra istenilen düzeyde yerli halkın plajlara geleceğini
düşünüyorum. Herkes özlem duyuyor. Antalya’nın içerisinde denizi
özleyebileceğimiz hiç aklımıza gelmezdi” diye konuştu.
İHA