İmalat sektörünün ihracat performansını değerlendiren İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Nisan 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste, 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İhracat pazarlarında talep koşullarının güçlenme eğilimi, ikinci çeyreğin başlangıcında da devam etti. Nisanda endeks, Mart ayına göre üst üste altıncı ay artarak 52,3'e yükseldi ve yaklaşık bir yılın en yüksek değerine ulaştı. Bu belirgin iyileşme, ihracat talep koşullarında güçlenme eğiliminin dördüncü aya ulaştığını gösteriyor.

BAE En Yüksek Büyüme Oranını Yakaladı

Türk imalatçılarının toplam ihracat hacminin yüzde 46'sını oluşturan en büyük 10 ihracat pazarı içerisinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başını çektiği 8 ekonomi, nisan ayında genişleme kaydetti. BAE, aynı zamanda rapor kapsamındaki tüm ekonomiler arasında en yüksek büyüme oranını yakaladı. Suudi Arabistan ve Hindistan ise BAE'yi az farkla takip etti.

Nisanda Birleşik Krallık ve İspanya'nın üretiminde güçlü artışlar kaydedilirken, her ikisinde de büyüme ivmesi kazanarak son bir yılın en yüksek hızına ulaştı.

Hollanda'nın imalat sanayi aktivitesinde yaklaşık son iki yılın en güçlü genişlemesi kaydedilirken, Romanya'da ise 10 aylık anket geçmişinin ilk artışı gerçekleşti.

Yatırımcılar Gözünü Gümüşe Dikti! Gümüş 11 Yılın Zirvesinde Yatırımcılar Gözünü Gümüşe Dikti! Gümüş 11 Yılın Zirvesinde

ABD, Rusya ve İtalya'da ise ekonomik aktivite nisanda artış eğilimini sürdürdü, ancak büyüme mart ayına göre hız kesti.

En Sert Daralma Çek Cumhuriyeti'nde Görüldü

Türkiye'nin 10 büyük ihracat pazarı içerisinde üretim artışı kaydedemeyen iki ülke, ihracatın toplamda yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturan Almanya ve Fransa oldu. Her iki ülkede de ekonomik daralma nisanda hemen hemen durma noktasına geldi.

Üretimdeki düşüşler, her iki ülkede de son 10 ve 11 ayın en ılımlı seviyelerinde kaydedildi. Diğer yandan genel tablodaki iyileşme, anket kapsamındaki ekonomilerin tamamı için geçerli olmadı ve bazı bölgelerde üretimin belirgin düşüş eğilimini sürdürdüğü gözlendi. Nisan ayında en sert daralma Çek Cumhuriyeti'nde görülürken, bu ülkeyi Mısır ve Avusturya takip etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında talep koşullarının iyileşme eğilimi gösterdiğini ve Almanya ile Fransa'nın daralma eğiliminden çıkma belirtileri gösterdiğini belirtti. Bu durumun, önümüzdeki aylarda yeni ihracat siparişleri alınması açısından pozitif bir sinyal olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA