Haziran ayı dolu dolu geçecek..

Stres, heyecan, coşkunun yaşanacağı günler başlıyor..

Bugün çocuklarımızın geleceğinin belirlenmesinde önemli bir dönüm noktası olan Liselere Geçiş Sınavı(LGS)yapılıyor.

Öğrenciler kadar anne ve babalar da stresi ve heyecanını yaşıyor LGS’nin.

Daha doğrusu veliler daha heyecanlı, daha stresli..

Uzmanlar, gerek öğrencilere, gerekse anne ve babalara su uyarıda bulunuyorlar:

"Sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir şekilde ortaya çıkmasını engelleyen ve kişinin performansının düşmesine yol açan yoğun kaygı, korku ve endişelerdir. Kaygının belirli düzeyde olması sağlıklı ve motive edicidir. Ancak yaşadığınız kaygı, başarı ve performansınızı düşürüyor, sınav sürecinizi olumsuz yönde etkiliyorsa sınav kaygısı yaşıyorsunuz demektir"

Uzmanlar, öğrencilere LGS’de başarı için şu altın önerilerde bulunuyor:

"Sınava etkin bir şekilde hazırlandığınızı ve elinizden geleni yaptığınızı düşünün. Mükemmeliyetçi olmayın. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Olumlu düşüncelerle kendinizi motive edebileceğinizi düşünün. (Sınavı başarabilirim. Üstesinden gelebilirim.) Kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler uygulayın. (Hızlı gevşeme, kontrollü nefes alıştırması, dikkat arttırma gibi) Uyku ve yeme alışkanlıklarınızı dengeli ve sağlıklı hale getirin. Diğer öğrencilerin ne yapacağına odaklanmak yerine kendi sınavınıza odaklanın. Kendi değerinizi sınavdan alacağınız not ile özdeşleştirmeyin. Kaygı ve korkularınızı aileniz ile paylaşın. Hayattaki en büyük destekçinizin aileniz olduğunu unutmayın"

Ebeveynlere de şu önemli uyarılar var:

"Akademik konularda çocuğunuza baskı yapmayın ve kaygısını artırmayın. Birbirinize bağlı olmanın amaç;  sınavın araç olduğunu unutmayın. Çocuğunuz için yüksek hedefler belirlemeyin. Sınav sürecinde çocuğunuza karşı olabildiğince anlayışlı ve destekleyici tavırlar sergileyin. Çocuğunuzun değerinin sadece sınav başarısına bağlı olmadığını hatırlatın. Çocuklarınızı başkalarıyla hiçbir şekilde kıyaslamayın. Ders çalışma yöntemlerini ve başarısızlıklarını eleştirmeyin. Çocuğunuzun olumsuz yanlarını görmek yerine olumlu yanlarını dile getirin ve çocuğunuzu takdir edin"

LGS dışında Haziran ayında Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı(YKS)yapılacak..

Yüksek Öğretim Kurul(YÖK)YKS tarihini 24 Haziran Pazar günü olarak belirlemişti.

Ancak AKP-MHP ortaklığının baskın seçimi için de 24 Haziran kararı verildiği için YÖK, YKS için yeni bir tarih açıklamak zorunda kaldı.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı(YKS)30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günleri gerçekleştirilecek.

Şüphesiz Haziran ayının en önemli günü 24 Haziran Pazar..

24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri yapılacak.

Türkiye için gerçek anlamda bir kader seçimi olacak.

Başkanlık sisteminin uygulamaya girmesiyle birlikte parlamenter sistemin geleceği de sandıktan çıkacak sonuca göre belirlenecek..

Seçmen hangi kararı verecek hep birlikte göreceğiz..

Son derece hareketli geçecek olan Haziran ayında çok önemsediğimiz 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlayacağız.

Türkiye’nin yer yerinde olduğu gibi giderek betonlaşan, gri rengin hakim olduğu çevreyi en azından daha fazla yıpranmadan, kirlenmeden, talan edilmeden gelecek kuşaklara bırakmak adına 5 Haziran önemli bir tarih..

Bayramlar birlik beraberliğin, bir arada barış içinde yaşamanın habercisi olarak bilinir..

Dolu dolu geçecek 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne çeyrek kala 15-16-17 Haziran günlerinde Ramazan(Şeker)Bayramı’nı kutlayacağız.

Sözün özü Haziran hepimizin için hayati önem taşıyor..