SES Antalya Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, yaptığı yazılı açıklamada “1 Haziran’dan itibaren hızlı normalleşme süreci geçilmesi Birinci Basamak Aile Sağlığı Merkezleri’nde bulaş riskini arttırmıştır. Hastalıklardan korunmanın en etkili ve kolay yolu olan aşı ve bağışıklamanın önemi ve asıl görevi koruyucu sağlık olan Aile Sağlığı Merkezleri’nin değerinin bilinmesi gerekirken, iş bilmez sağlık idaresinin  yeni angaryaları halkın ve sağlık emekçilerinin yaşamını riske atmaktadır” dedi.  

BULAŞ RİSKİ ARTTI

Hafta başında vatandaşların e-nabız üzerinden covid-19 riskli kronik hastalık durum belgesi için, aile hekimlerine yönlendirilmesinin Aile Sağlığı Merkezleri’nde gereksiz başvuru yoğunluğuna, bulaş riskinin artmasına, çeşitli gerginliklere ortam yarattığını kaydeden Taşer taleplerini şu şekilde sıraladı: “Kışkırtılmış sağlık talepleri, idari angaryalar, hukuksuz keyfi uygulamalar, 2. ve 3. Basamağın görevi olan konular Aile Sağlığı Merkezleri’nin işi değildir. Salgın sürerken beceriksizce yaşatılan karmaşalar asla kabul edilemez. Pandemi başlarında alkışlar eşliğinde ilan edilen tavandan ek ödemeyi Aile Sağlığı Merkezi’ndeki sağlık emekçileri alamamışlardır. Bu eşitsizlik adaletsizlik giderilmelidir.”

EKSİK EKİPMAN VE DEZENFEKTAN GİDERİLMELİ

“Birinci basamak Aile Sağlığı Merkezleri’nde Kişisel Koruyucu ekipman, dezenfektan sorunları eksiksiz giderilmeli, düzenli yeterli malzeme desteği sağlanmalıdır. Nerede, ne görevde çalıştığına bakılmaksızın her sağlık emekçisine hızlı tarama testi uygulanmalıdır. Kamu emekçilerine tanınan kronik hastalık, gebelik, kanser, immunoterapi vb. Covid19  risk grubu idari izin hakkı sağlık emekçilerini de kapsamalıdır. Esnek mesai uygulaması pandemi sona erene kadar devam etmelidir. Raporlu ilaçların doğrudan eczanelerden almaları uygulaması yıl sonuna kadar uzatılmalıdır. Kronik hastalığı olan vatandaşların Aile Sağlığı Merkezleri’ne gelmeden önce alo 182, e-nabız, MHRS ile randevu alınması önerilebilir. Aile Sağlığı Merkezleri’nde önlemler gevşetilmemeli, girişte triaj, şikayet sorgulama, maske ve kişisel koruyucu ekipman kullanım, el yıkama ve kişisel mesafe kuralları mutlaka uygulanmalıdır.  Yıllık izinlerin açılması ile fedakarca çalışan sağlık emekçilerine tatil ek ödemesi verilmeli, kamuya ait sosyal tesislerde ücretsiz tatil yapmaları sağlanmalıdır.”

ÖZLÜK HAKLARINA VURGU

“Salgın döneminde hayatların kaybeden sağlık emekçilerine saygı ve minnet ifadesi olarak isimleri hastane, Aile Sağlığı Merkezi vd sağlık kuruluşlarına verilmelidir. Ayrıca tüm sağlık emekçilerine 1. derece, 3600 ek gösterge, yıpranma payı, ayrımsız ve geçmiş yılları da kapsayacak şekilde yansıtılmalı, performans değil emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırının üzerinde temel ücret talebimizi de her fırsatta vurgulayacağız.”

 

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim