Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 10 yıl geçti. Ancak faciayla ilgili hala adalet arayışı devam ediyor. Bugün Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, faciada sorumluluğu bulunduğu iddia edilen 28 kamu görevlisinin yargılanmasına başlandı. Davanın ilk duruşması görüldü.

Sanıklar Savunmalarını Yaptı

Duruşmada, savunma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi M.G, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında 2011 yılında yapılan denetimlerde herhangi bir eksiklik tespit etmediğini savundu. Bakanlık adına teftiş yaptığını belirten M.G, mahkemede bulunanların kendisine neden sanık olarak yer verildiğini anlamadığını dile getirdi.

Bir diğer sanık olan İş Müfettişi E.B ise son denetimini 2014 yılının şubat ayında gerçekleştirdiğini ifade ederek, denetimlerinde mevzuata uygun davrandığını öne sürdü. E.B, üzerine atılan suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti.

Ailelerin Talepleri ve Baroların İstekleri

Ailelerin avukatları, davaya müdahil olma talebinde bulunarak davanın görevsizlikle Soma Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini istedi. Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, facianın sıradan bir iş kazası olmadığını, büyük bir katliam olduğunu belirterek, baronun davaya müdahil olma talebini dile getirdi. Ayrıca, dosyanın suç tanımının içeriğiyle uyuşmadığını belirterek ağır ceza mahkemesinin görev alanına girdiğini ifade etti.

Adana'da ekmek satış ve dağıtım ihalesi yapılacak Adana'da ekmek satış ve dağıtım ihalesi yapılacak

Duruşma sırasında, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları da 10 yıldan beri adalet aradıklarını belirterek davaya müdahil olma taleplerini iletti.

Mahkemenin Kararı

Mahkeme heyeti, bazı baroların ve sendikanın müdahil olma taleplerini reddederken, ailelerin taleplerini değerlendirme kararı aldı. Davayı 12 Eylül 2024 tarihine erteleyerek süreci uzattı.

Kaynak: ANKA