Sağlık Bakanlığı’nın Antalya ile birlikte 5 ilde yürüttüğü ‘kanser raporu’ olarak da tanımlanan  ‘Çevresel Kirlilik Araştırması Raporu’ resmi ağızdan açıklanmazken,  Antalyalı bilim insanı Gıda Mühendisi Bülent Şık, böylesine önemli bir raporu kamuoyundan gizlenmesinden rahatsızlık duyduğu için basın yoluyla paylaşmıştı.  Bülent Şık’ın ‘zehir listesi’ni açıkladığı araştırma, Antalya, Kocaeli, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da 8 milyon insanın yaşadığı bölgedeki çevre kirliliğinin gıdalarda ve suda kanserojen etkiler yarattığını ortaya koyuyor.

ANTALYA’DA 10 ÖLÜMDEN BİRİ KANSER

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde kanserden ölümlerin oranı yüzde 16. Türkiye’de ise her sekiz ölümden birinin nedeni kanser. Yüzde 13’lük bu oran, bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor. Bülent Şık’ın araştırma sonuçlarında yer verdiği bilgilere göre, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’de her beş ölümden biri, Kocaeli Dilovası’nda her üç ölümden biri, Antalya’da ise her on ölümden biri kanserden kaynaklanıyor.

‘Kanser Raporu’nu önlem alması gereken kamu kurumlarına bile göndermediği ortaya çıkan Sağlık Bakanlığı'nın 'Halkta infiale neden olduğu', 'dış alımları etkilediği” gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Şık’a, 'gizli bilgileri temin etmek ve açıklamak' suçlamaları yöneltilerek, 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması için dava açıldı.

Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı’na kanser raporunun neden açıklanmadığını sorarken, Antalya Tabip Odası raporun açıklanmasını istedi. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, raporu kamuoyu ile paylaşan Bülent Şık’a destek vererek, şunları söylemişti : “Olay kamuoyuna yansıtıldığı gibi bilimsel gereklerin izinsiz ifşa edilmesi değil. Bülent Şık’ın oluşturduğu bilimsel verilerin açıklanmasıdır. Bu da suç sayılamaz”

KILIÇDAROĞLU: DEVLETE BAK, HÜKÜMETE BAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)CHP Grup Toplantısı’ndaki konuşmasında Bülent Şık’a destek verdi. Kılıçdaroğlu, Bülent Şık için şunları söyledi: “Devlete bak, hükümete bak, iktidara bak. Kanserli ürünleri vatandaş tüketecek ve buna ses çıkarmayacak sonra birisi çıkıp diyecek ki ‘şu ürünler kanserlidir’ devletin sırrını açığa çıkardı diye yargılanacak. Allah akıl versin” (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim