Artık bitmek üzere olan 2021 yılı; kadın örgütlerinin hazırladığı “kadın hakları karnesi” bakımından “iç acıtıcı” olarak değerlendirildi!

 

Kadın örgütleri ve kadın hakları savunucuları 2021 yılı için; “Devlet güvencesinden mahrum kaldığımız bir yıl olarak anılacak!” dediler!


Bu konuda Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü; “2021, 20 Mart gecesi Resmî Gazete’den Cumhurbaşkanı imzası ile Avrupa Konseyi Kadınlara Karşı Her Türlü Şiddetin Önlenmesi’nin yani “ İstanbul Sözleşmesi” nin feshi kararının alınmış olduğu yıldır” dedi.

 

Kadın örgütlerine göre;

“Bu karar sonrası, kadına yönelik şiddete karşı mücadelede, kadınların eli biraz daha zayıflatılmış oldu! Kadın katliamlarının ve kadına yönelik şiddetin ve mağduriyetin giderek arttığı bir dönemde alınan bu kararla, şiddet, taciz, tecavüz, istismar ve cinayetlere karşı, kadınlar yalnız kaldılar! Var olan yasalar da onları koruyamadı! Zorbaların ve zalimlerinse cesareti ve cüreti arttı!”

 

Aslında kadına yönelik şiddetin ve baskının temelinde “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” var! Bu durum ne yazık ki, bizi her alanda etkiliyor! Kadına yönelen, psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel her türlü şiddet, hayatın içinde var oluyor! Ancak bu eşitsizlik, cinayete dönüştüğünde görünür oluyor ve dikkat çekiyor! Sonra da “münferit olay” denilip geçiştiriliyor!

 

İstatistiklere göre erkekler; Ocak 2021_ 23 Kasım 2021 dönemindeki 326 günde en az 285 kadını öldürmüş! Bunlar yerel ve ulusal basına düşen haberlerden derlenmiş veriler. Ayrıca yine aynı dönemde en az 193 kadının ölümü, basına “şüpheli” olarak yansımış!

 

Yalnızca kadınlar değil bu toplumda şiddet ve istismara maruz kalanlar! Bir de savunmasız “çocuklar” var! Her geçen gün artış gösteren ve hepimizi “vicdan şoku”na uğratan şiddet, tecavüz ve cinayetler konusunda, çocukların da korunmaya acilen ihtiyaçları var!

 

Aramızda yaşayan sadist, sapık ve ruh hastası canavarların, etkisiz hale getirilmesi, onların toplumdan uzak tutulması ve en ağır caydırıcı cezaların verilmesi, yani hukukun işletilmesi gerekir! Onlara uygulanan iyi hal indirimleri, sadece diğer canavarların da cüret ve cesaretini arttırıyor!

 

Üstelik Covid_19 döneminde mağduriyetlerin ve yoksulluğun daha da derin hissedildiği göz önüne alındığında, en çok kadınlar ve çocuklar bu durumdan etkilendi!

 

Umarım gireceğimiz 2022 yılı, hepimiz için, ama en çok kadınlar ve çocuklar için, daha güvenli ve iyi bir yıl olur!