Akdeniz Üniversitesi, bizim gözbebeğimiz. Antalya’nın ilk üniversitesi. 1980 Öncesinde yapılan kamulaştırılma ile hayat bulmuş ve binlerce öğrenci yetiştirmiş. Ama son günlerde tartışmaların odağında. Bir sınav otomasyonu ile büyüyen tartışmalara bakalım…

 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin sosyal medyada #AkdenizTıpMağdur diye başlattığı paylaşım yaygın medyaya taşındı…

 

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı da konuyu attığı tweet ile duyurdu…

 

Öğrencilerin demo olarak başlayan sistemi kullanamadığı, mağdur olduğu iletiliyordu…

 

Ayrıca yazılım dışı mağduriyetler de dile getiriliyordu. Microsoft Teams üzerinden kullanan yazılımın kamera kullanması gibi…

 

Başkaca iddialar vardı ki o da haksız rekabeti, yazılım sahibi olan şirketin sahiplerinin üniversite yönetiminde bulunması vs…

 

Dün haberi hazırladıktan sonra geç saatte iddiaların hedefindeki isim Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan ile konuştum. Telefonla görüştüğüm Turhan, içini döktü…

 

Üniversite Hocası ve Rektör Yardımcısı olarak, bilim insanı olarak ticari rant sağlıyormuş gibi gösterilmesinin yıkıcı olduğundan başlayarak olayı anlattı…

 

2017’de yazılımı Prof. Dr. Mustafa Ünal’ın da bilgisi ve Dekan’ın ricasıyla başlattıklarını bildirdi. Komple bir sistem ve soru bankası olan sistemi ancak elektronik ortamda Haziran’da tamamladığını kaydetti…

 

Sistemi kullanmaya yeni başlamadıklarını da aktaran Turhan, Acıbadem Üniversitesi’nin yazılımı satın aldığını söyledi…

 

Öğrencilerin sistemde yaşadığı sorunları hatırlattığımda ise öğrencileri çok sevdiğini belirterek anlattı…

 

Geçen sene 11 Mart’tan sonra sadece 1 hoca uzaktan ders yapmış. Tıp fakültesinde onun dışında ders yapan hoca olmamış. Hocaların hazırladığı slaytlar öğrencilere verilmiş. Sınav yapılmış. Ders yapılmadan gerçekleşen sınavda başarı yüzde 98,5 olmuş…

 

Çünkü öğrencilerin her türlü bilgiye ulaşabileceği bir uzaktan sınav olmuş…

 

Öğrencilerin gerçek bilgisine ulaşma gayretiyle yeni sistemi devreye soktuklarını belirten Turhan, “Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na göre rızası alınmadan verilemez. Öğrencilere katılıyorum. Ancak bizim yazılımımızda değil, Teams’te her öğrenciyi tek başına kaydediliyor” dedi…

 

Girişimciler Endeksi’nde üniversitenin yükselmesi için şirket kurduklarını, bunu da kanuni haklarıyla yaptıklarını, herşeyin yasal olduğunu bildirdi…

 

Dünya Bilimsel Araştırmacılar Projesi adı altında destek alarak başladığı projede, şirketleştikten sonra yaptıkları yazılım satışının da öyle çok büyük paralar olmadığını söyledi…

 

Son olarak 2 bine yakın öğrenci sınava girerken, bin 200’ü deneme, 800’ü gerçek yapılan sınavda sadece tek kişinin sorun yaşadığını, onun da teknik sorun olduğunu belirtti…

 

Ve ek süre ile sınavın sonuçlandırıldığını bildirdi…

 

Yazılımı üniversiteye süresiz ve bedelsiz olarak verdiğini ekleyerek, kamuoyundaki ‘çirkin’ diye tabir ettiği iddiaları yeni yönetime dönük saldırı olarak yorumladı…

 

Ne diyelim…

 

İddiaları da iddiaların hedefindeki Turhan’ın açıklamalarını da yazdık…

 

Takdir kamuoyunun…

 

Kimsenin üniversite üzerinden hesaplaşmasını doğru bulmuyorum. Ötesinde varsa söylenenlerin aksi bir durum sayfalarımız her daim açıktır…