Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
21°

Ekonomi ve Ekosistem

YAYINLAMA:
Ekonomi ve Ekosistem

Son günlerde derelerden, çaylardan, ırmaklardan denizlere akan boz bulanık, coşkun suların videoları dolaşıyor internette. Ve hep şu serzeniş: Bu sular boşa akıyor denizlere; bunları göllere, barajlara neden akıtmıyoruz? Nerede bu devlet?

Oysa, suların nereye akacağına doğa kendi dinamiklerine göre karar verir. Ekonomi diye bir şey var ama ekosistem diye bir şey de var ve ekosistemi yok ederek ekonomiyi var etmek ve bunun sürekliliği sağlamak mümkün değil.

Elbet doğa insan ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacak ama bunu yaparken doğanın ihtiyaçlarını da göz ardı etmemek gerekir. Bir düşünsenize ineklerin bütün sütünü sağsak ve buzağılara hiç emecek süt kalmasa inek popülasyonunu devam ettirebilir miyiz?

HES'ler derelerin ekosistemini yok etti, barajlar iklim değişikliklerine yol açtı ve bu değişiklikler hayvan ve bitki varlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtı. Rüzgar enerjisi için kurulan rüzgar gülleri kuşların göç yollarını tehlikeye attı. Daha birçok şey sayabiliriz.

Elbet insanlığın ilerleyişine karşı değilim. Değilim ancak doğanın döngüsünü engellemek pahasına ilerlemek bir ilerleme değil ilerideki uçuruma doğru uygun adım bir yürüyüştür.

Ekosistemle uzlaşmayan ekonomik tercihlerin insana maliyeti hiç ekonomik olmayabilir.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız