İstanbul Tema Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Bahat, insan papilloma virüsünün (HPV) bir DNA virüsü olduğunu ifade ederek, "Bu virüsün dokuda varlığı ile oluşan enfeksiyonlar genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Kadınlarda genital siğillere ve bazı genital kanser türlerine neden olabilir. Yetişkinlerde ise HPV virüsüne maruz kalma oranı 50 yaşına kadar yüzde 80'dir" dedi.

HPV Enfeksiyonları ve Etkileri

Bahat, HPV enfeksiyonunun deri ve mukozal yüzeylerdeki hücreleri enfekte ettiğini belirterek, "Yaklaşık 170 farklı türü bulunmaktadır ve bunların 40'tan fazlası cinsel yolla bulaşır. Bazen asemptomatik seyrederken bazı durumlarda genital siğiller, genital kanser öncüsü lezyonlar ve rahim ağzı kanserine yol açabilir" şeklinde konuştu.

Bağışıklık Sistemi ve Önemi

Bağışıklık sisteminin HPV enfeksiyonlarında önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Bahat, "Ortalama bir yetişkinin 50 yaşına kadar HPV virüsüne maruz kalma oranı yüzde 80'dir. En yüksek insidans genellikle 20-25 yaşlarında görülür ve çoğunlukla bağışıklık sistemi sayesinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı vakalarda rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlara ilerleyebilir ve invaziv kansere dönüşebilir. Bu noktada belirleyici faktör bağışıklık sistemidir" şeklinde konuştu.

Kanser Riski ve HPV Aşısı

Her HPV enfeksiyonunun kansere yol açmayacağını belirten Bahat, "Enfekte olan her 100 kadından sadece 1-3'ü kansere ilerler. Ancak serviks kanseri olan kadınların neredeyse tamamında (yüzde 99.7) kanser yapıcı HPV türleri bulunmaktadır" dedi.

İSG Uzmanları ve Hekimler Etkin Çalışmalı İSG Uzmanları ve Hekimler Etkin Çalışmalı

HPV Aşısı ve Önemi

HPV aşısının önemine değinen Bahat, "Günümüzde artık 9'lu HPV aşısı tercih edilmektedir. Bu aşının koruma sağladığı HPV tipleri: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58'dir ve bu tipler HPV'ye bağlı kanserlerin yüzde 90'ını oluşturur. Aşı 3 doz halinde uygulanır ve toplamda 6 ayda tamamlanır. CDC'nin önerilerine göre 11-12 yaşındaki kız ve erkek çocuklar ilk doz aşılarını almalıdır. Aşılama en erken 9 yaşından sonra yapılmalıdır ve aşı sonrasında da rutin kontroller önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA