TİP Antalya İl Başkanlığı adına açıklama yapan Ayfer Güneşhan, “3 Temmuz ve 4 Temmuz tarihlerinde kadın arkadaşımız K.K.’ye sistematik şekilde c*nsel tac*z, silahla tehdit ve hakaret suçlarını işlediği, suç duyurularından önce de sözlü şekilde defalarca c*nsel tac*ze maruz kaldığı gerekçesiyle suç duyurularında bulunduk. Soruşturma dosyası devam etmekle birlikte şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti dosyalarında alınan kararlanın hukukun ataerkil bir kurum olduğu, hukuk teorilerinin erkekler tarafından geliştirildiği ve toplumsal cinsiyet bakımından nötr olduğu durumlarda bile erkek deneyimini esas aldığı ve temel bir erkek önyargısı ile kararlar verildiğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

DSC_0758

“GEREKEN TEDBİRLER ALINMALI”

“Kadına yönelik şiddetle hukuki mücadelede karşılaştığımız en temel sorun toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesinin benimsenmemesi nedeniyle cezasızlık politikasıdır” diyen Ayfer Güneşhan, kadınların uğradığı tac*zlerin politik olduğunu belirterek, “Cezasızlığın iki boyutundan bahsetmek mümkün. İlki kadınların adli makamlara güvenmemesi, başvuru sürecindeki bürokratik zorluklar, inandırıcılığın sorgulanması, sosyal damgalanma gibi nedenlerle adli makamlara başvuru yapılamaması nedeniyle oluşan fiili cezasızlık durumudur. İkincisi ise yargı sistemindeki sorunlar. Hukukun eril olması sebebiyle kadınlar için yasalardaki hukuk’ ile gerçek hayattaki hukukun ayni olmaması, soruşturma ve kovuşturma aşamasında uyulması gereken uluslararası hukuk standartlarına uyulmaması, cinsiyet duyarlı özel önlemlerin alınmaması, mağdurun haklarının merkeze alınmaması, kadınların ihtiyacı olan koruyucu ve önleyici tedbirlerin verilmemesi veya yetersiz verilmesidir” diye konuştu

DSC_0754

“ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM İSTİYORUZ”

Ayfer Güneşhan, “Tedbirlere uymayan şiddet failine zorlama hapislerin uygulanmaması, kadın örgütlerinin müdahillik taleplerinin red edilerek şiddet mağduru kadının yalnızlaştırılması, şiddet failine ya hiç ceza verilmemesi ya tezalarda ciddi indirimlerin uygulanarak seçenek yaptırımlara çevrilmesi ya da burada olduğu gibi tutuklama tedbirine başvurulmaması gibi uygulamalar kadınlara karşı işlenen suçların yargı eliyle cezasızlıkla sonuçlanmasına yol açıyor. Biz kadınlar evde, işte, sokakta, mahkeme salonlarında, hayatın her alanında can korkusuyla yaşamaya, yaşamlarımızla sınanmaya, işten atılma tehditlerine, mobbinge, tac*ze, baskıya, eşitsizliğin derinleştirilmesine, medeni haklarımıza yönelik saldırılara karşı özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KADIN HAKLARINI KORUYACAĞIZ”

Alanya'dan plaj devrimi! Kadın plajı aile plajına döndü! Alanya'dan plaj devrimi! Kadın plajı aile plajına döndü!

Güneşhan, “Biz kadınlara olarak etkin yasal düzenlemelerin uygulamada da geçerli olması için önlemler alınmasını, yargının üzerine düşen görevleri yerine getirmesini, haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin cinsiyetçi bir biçimde uygulanmamasını talep ediyoruz ve kadınların geçmişten bugüne mücadele ile kazandığı haklara sahip çıkacağımızı bildiriyoruz. Bütün kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti dosyalarında cezasızlık pratiği ortadan kalkana ve en nihayetinde kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin yaşanmadığı bir toplum tahayyülüne ulaşana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Kaynak: Arda KIR