Kader seçimine 18 gün kaldı..

Her seçim döneminde olduğu gibi seçmenlerin 24 Haziran Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimlerine yönelik kaygıları var.

Seçmenler, oyların sandıkta oyların çalındığı endişesini taşıyor..

Oyların sandıktan çalınmasının önüne geçilmiş olsa da Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK)dalavere yapıldığına inanan seçmenlerin sayısı bir hayli fazla..

Türkiye, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan referandum sonuçlarıyla ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği skandal kararı hem içine sindiremedi, hem de unutamadı..

Tarih bir gün Yüksek Seçim Kurulu’nda yapılan bu hırsızlığı yazacak.

Oy hırsızlarına gün gelir hesap sorulur mu ?

Bunun yanıtını şimdiden vermek güç..

Ancak mühürsüz oyların geçerli sayılması gibi akıl almaz bir karara imza atanlar bunun vebalini hayatları boyunca taşıyacaklar.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için geriye sayım sürerken, yanıt aranan en önemli soru şu : 

‘Seçim sonuçları ne kadar güvenli?’

İşte bu noktada muhalefet partileri bir platform oluşturdu.

Sivil toplum örgütleri ile CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’nin oluşturduğu platformun adı ‘Adil Seçim Platformu’

‘Adil Seçim Platformu’nun oluşturulmasında önemli bir rol üstlenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, platformu ‘Dev bir hesap makinesi’ olarak yorumluyor.

Platformun oluşturulmasında 24 Haziran seçimlerinde yurttaşların akıllarında bir soru kalmaması için her sandıktan gönüllüler aracılığıyla sonuçların alınması, bu sonuçların bir merkezde birleştirilmesi ve bu verilerin dip oylarla karşılaştırılması hedefleniyor.

Onursal Adıgüzel, uygulama ile ilgili olarak şunları söylüyor:

“Dev hesap makinesi çalışmaya başladığı anda, hiçbir şaibeye fırsat vermemiş oluruz. Akıllı telefonlar için ‘Adil Seçim Uygulaması’ kurduk. Sandık görevlileri tek tuşla çağrı merkezini arayabilecek. Tek tuşla her sandıktan çıkan sonuçları bu uygulama üzerinden bizlere gönderebilecek

Platformun oluşturulmasında amaç her bir oyun farklı bir yere gitmemesini sağlamak..

Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi parti temsilcilerinin KESK, DİSK, Birleşik Haziran Hareketi gibi pek çok sivil toplum kuruluşu ile bir araya geldiği platformun seçim günü çalışmasının ana hatları şöyle anlatılıyor :

“Her sandıkta en az iki tane Adil Seçim Platformu görevlisi olacak. Türkiye genelinde, cezaevleri ve mobil sandıklar hariç, 180 bin 67 sandık var. Herkes her bir sandıktaki her oyu koruyacak. Eğer sandıklarında başında bir görevli yoksa işte o zamandan itibaren oy üzerinden oynamalar yapılır. Sonuç, bir parti lehine artırılabilir. Anayasa referandumunda, Şanlıurfa’daki 250 sandıkta ‘sıfır hayır’ çıktı. Sayılı seçmenlerden çok fazla oy kullanıldığı ortaya çıktı. Bu ve bu gibi durumlara karşı çözüm olarak biz de şimdi her sandıkta en az iki görevli bulunduracağız. Birbirimizin listelerini karşılaştıracağız”

Uygulamayla tüm altyapıların birleştirileceğini, sonuçların merkeze ulaştırılmasıyla karşılaştırılacağını vurgulayan Adıgüzel, sandıkları yakın takibe alacaklarını belirterek, şunları söylüyor :

 “Diyelim ki seçim günü bir CHP görevlisi hastalandı. Onun yerine İYİ Parti’den ya da SP’den bir görevli sandık başında olacak. Böylece sandıkları güvence altına almayı hedefliyoruz. Kimi zaman seçmenleri sandıktan uzak tutmaya çalışıyorlar. O yüzden herkesin öncelikle oy kullanması şart. Ayrıca baro ile görüşüyoruz. Avukatlar da bölgelerde aktif olacaklar ve hızlıca görevlilerle iletişim kuracaklar. Görevliler, ‘Adil Seçim Uygulaması’ ile akıllı telefonlardan çektikleri fotoğrafları bizlere ulaştıracak, medya manipülasyonunun önüne geçmek için de bize gelen sonuçları anında kamuoyu ile paylaşacağız”

Bizi bilmem ama ben her seçim öncesinde ‘sandıkları sahip çıkacağız, tüm önlemleri aldık, alt yapımız hazır’ türünden klişe lafları duydum, ancak Antalya’da özellikle kentin varoşları ile kırsalda pek çok sandığın muhalefet partileri görevlileri tarafından erkenden terk edildiğini ya da hiçbir görevlinin bulunmadığını üzülerek gözledik.

Dileriz bu kez adil seçim söylemi lafta kalmaz..