Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Halka Bayram Hediyesi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Halka Bayram Hediyesi

Ramazan ayında oruç tutarken, özellikle böbrek taşı olan bireylerin dikkatli olması gerekiyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Böbrek taşı olanların, doktor kontrolünde oruç tutmalarını ve iftar ile sahur arasında bol su içmelerini tavsiye ediyor.

Su Tüketimi Önemli: İftar ile Sahur Arasında Sık Sık Su İçilmeli

Oruç tutan kişilerin, günün iftardan sahura kadar olan bölümünde vücutlarının ihtiyacı olan su miktarını dengeli şekilde karşılamaları gerekiyor. Böbrek rahatsızlığı olan bireylerin ise iftar ile sahur arasında aralıklarla su içmeleri önem taşıyor. Op. Dr. Kenan Yenihayat, yetersiz su alımının herkeste böbrek taşı oluşumu riskini artırabileceğine dikkat çekiyor.

Beslenme Alışkanlıkları: Hayvansal Proteinler ve Lifli Gıdalar

Beslenme alışkanlıklarının da dikkatle belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Kenan Yenihayat, iftar ve sahurda karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin böbrek taşı oluşumu riskini artırabileceğini belirtiyor. Karbonhidrat tüketiminin azaltılmasını öneren Yenihayat, hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesinin kandaki kalsiyum ve ürik asit miktarını artırarak böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini söylüyor. Bu nedenle, hayvansal protein yerine tarımsal protein tüketilmesi öneriliyor.

Tuz ve Lifli Gıdalar: Önemli Detaylar

Beslenmede dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın tuz ve lifli gıdalar olduğunu belirten Op. Dr. Kenan Yenihayat, gereğinden fazla tuz tüketiminin böbrek taşı oluşumuna yol açabileceğini ifade ediyor. Ramazan'da iftar ve sahur arasında özellikle tuzlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Yenihayat, ayrıca lifli gıdaların tüketiminin taş oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyor.

Ramazan'da kilo almayın! Metabolizmayı hızlandıran öneriler Ramazan'da kilo almayın! Metabolizmayı hızlandıran öneriler

Kaynak: İHA