Diyetisyen Merve Sena Nazlı, oruç tutanların sağlıklı beslenmesi konusunda önemli önerilerde bulundu. Ramazan ayında metabolizmayı hızlandıran önerilere dikkat çeken Nazlı, 'Hamur işleri, yağlı-tuzlu yiyecekler kan şekeri dengesini bozup acıkmaları artırabilir. Sahur ve iftarda yeterli besin alınmadığı zaman metabolizma yavaşlar ve kilo alımı başlar. Ramazan'da yeterli sıvı tüketimine ve protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmeli' dedi.

Oruç Tutmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Oruç tutmanın bedeni arındırdığını ve sindirim sistemini dinlendirdiğini belirten Nazlı, yetersiz beslenme durumlarında ise yorgunluk, susuzluk ve baş ağrısı gibi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Bu noktada dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Sahurda Protein İçeriği Önemli

Nazlı, sahur öğününde hamur işlerinden kaçınılması gerektiğini belirterek, protein içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Protein içeriği zengin besinlerin enerji seviyesini artırarak metabolizmayı hızlandırdığını söyledi.

İftar Öğününü Bölerek Tüketin

İftarda hızlı yemek tüketmenin şişkinlik ve mide ağrısına yol açabileceğini belirten Nazlı, iftar öğününü ikiye bölmenin önemini vurguladı. İftara su ve bir adet hurma ile başlanması gerektiğini, ardından çorba ile devam edilmesi ve ana yemeğin ardından 10-15 dakika ara verilmesinin kilo alımını önleyebileceğini belirtti.

Sıvı Tüketimine Özen Gösterin

Nazlı, Ramazan ayında yeterli sıvı alımının önemini vurgulayarak, suyun ve mineral kaybının sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Çay ve kahvenin su yerine geçmediğini, bu tür içeceklerin sıvı kaybını artırabileceğini söyledi. Her bardak çayın yanında bir bardak su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Gendeme çorbası ya da Töğmeken denediniz mi? 28. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri Gendeme çorbası ya da Töğmeken denediniz mi? 28. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri

Ramazan ayında günde kaç litre su içilmeli? Ramazan ayında günde kaç litre su içilmeli?

Kaynak: İHA