Nizamettin Özmen

Nizamettin Özmen

Piyazcı Sami

Antalya'nın ‘Yukarı Pazar’ denilen çarşısında, "Çınarlı Kahve" olarak bilinen (bugün Tolunaylar İş Merkezi) yerin hemen yanındaki ara sokakta küçücük bir piyazcı dükkânında başladı her şey. 

Öyle ki Antalya Tarihçisi Hüseyin Çimrin’in yazdığına göre o zamanlar Başka kentlerden gelen misafirlerini Antalyalılar, evlerinde ağırlamalarının yanında, bir gün öğleyin muhakkak bu piyazcıya getirirler, "Antalya'nın Piyazcı Sami'sinden bir piyaz yemeden Antalya'dan ayrılmak, Antalya'yı tanımamak olur" derlermiş. 


Bugün “Kuru fasulye Salatası”nı piyaza çeviren güzellik, sadece Antalya’da bilinen özel sostur. Piyazcı Sami'nin babası Muslu Dayı lâkaplı Mustafa Bey'in ortaya çıkardığı "Tarator" denen piyaz "sosu. Bir de Çandır Fasulyesi’nin lezzeti.


Bugün de Muslu Dayı'nın Torunu Recep Anaç, dedesinin ve babası "Ünlü Piyazcı Sami'nin Antalya Usulü Piyazı"nı, daha doğrusu baba mesleğini, Vilayet Binası'nın karşısındaki mütevazi dükkanında sürdürüyor. Arapsuyu’na şube açma girişimi var.


Piyazcı Sami’nin dükkanında müşteriye "Ne yiyeceksiniz? değil; "Nasıl yiyeceksiniz?" diye sorulur. Çünkü bazı müşteriler, piyaz içine kıyılmış soğan istemezler; bazıları da kıyılmış katı yumurta veya maydanoz. 



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nizamettin Özmen Arşivi

“Mantar” deyip geçmeyin….

07 Nisan 2025 Pazartesi 13:15

Kongre yolundaki AKP’nin Antalya karnesi

12 Eylül 2024 Perşembe 15:10

CHP’li olunmaz, doğulur

14 Mayıs 2024 Salı 10:36

Türel’i kim istiyor?

18 Aralık 2023 Pazartesi 11:56

Bitse de gitsek….

17 Aralık 2023 Pazar 13:41

Miskin Nizam…

16 Kasım 2023 Perşembe 09:00

“Dar Koridor”da uzun yolculuk

14 Kasım 2023 Salı 09:26

Özgür Özel paraya yenilirse?

13 Kasım 2023 Pazartesi 09:05

Almanya 'Yeni' Vatan

11 Kasım 2023 Cumartesi 12:00