Cengiz Savaşeri

Cengiz Savaşeri

Dar gelirlilere geçinme önerileri

Aylardır emeklilerin ve açlık sınırının altında kalmış maaş alan asgari ücretlinin feryatlarını duyuyoruz. İktidarın yetkililerinden çeşitli tarihler verilse de son olarak yeni yıldan önce maaşlarda düzenlemeler olacağı açıklamasını medya yoluyla öğrendik. 

Kimi çalışanlar düşük maaş alırken, sigortalı çalışma süreleri uygun olmayanların emekli olamadan hiçbir geliri olmadan yaşamaya çalıştığı malum. Bir de faaliyetlerini durduran veya düşük kapasiteyle çalışan iş yerlerini de hesaba katarsak işsizlik büyük ölçüde artmış durumda.  Emeklilerin iş bulmasının zor olduğu belli. Asıl sorun gençlerin işsiz kalmış olmasında. İyi eğitim almış olan gençlerden, vasıfsız olarak iş arayanlara kadar kime sorsak işsizim diyor.  Bu durumda iş, geçinmenin yolunu bulmaya kalıyor. Benim bazı önerilerim var.

DAR GELİRLİ NASIL GEÇİNEBİLİR;

1-En önemli ana yiyecek olan ekmek temini için cadde cadde gezip askıda ekmek aramalı.

2-Pazarların dağılma saatlerinde arda kalmış az bozulmuş sebze ve meyveleri toplamalı.

3-Uzak ihtimal ama, zengin bir dost edinebilenmişse ara sıra yardım almalı.

4-Kira sorunu varsa, köylerde terk edilmiş eski taş evlere yerleşmenin yoluna bakmalı.

5-Kira ödeyebiliyorlarsa veya kendi evlerinde ikamet ediyorlarsa, evlerinin, apartmanlarının arka bahçelerinde veya balkondaki saksılarına Soğan, patates, marul, biber, domates yetiştirmeli.

6-Eski savaş yıllarında yaşayan atalarımız gibi sökük yırtık demeden eski giysileri onararak kullanmalı. Elbet tanıdık ve ucuz iş yapan terzi de bulmalı. Ayrıca delik çorapları dikip  kullanmalı.

7-Doğal gaz ve klima kullanmadan, soba veya mangal ile ısınmalı. Yakacağı da ormandan kozalak toplayarak karşılamalı.

8-Yağmurlu günlerde dışarıya derin kaplar koyup, biriken yağmur suyuyla banyo yaparak. Yazları da denizlerden ve akarsulardan faydalanarak su parasından kurtulmalı..

9-Erkekler tıraş bıçağı kullanmalı.

10-Kadınlar saçlarını komşuya kestirip boyatmalı. 

11-Ayakkabılar tamir ettirilip  pençe yaptırılarak kullanılmalı.

12-Tatlı ihtiyacı, ağaçlardan toplanacak hurma, dut ve böğürtlen ile giderilmeli.

13- Belki bir yardım alırım ümidi ile, Kaymakamlıkların, belediyelerin sosyal hizmet birimlerine, yılmadan sabah akşam gitmeli.

BU ÖNERİLER ÇARE OLMAZSA;

1-Başka partilere sempati duyulsa bile, iktidar partisine üye olup parti yetkililerinin başını ağrıtmalı.

2-Belediye başkan ve yetkililerinin eski dostlarını, komşularını ve akrabalarını bulup torpil yaptırmanın yoluna bakmalı. Etkili partilileri de olabilir ama biraz zayıf ihtimal.

3-Kent yaşamına göre daha ekonomik olan ve de üretime uygun, kırsal kesimlerde yeni yaşam alanlarının oluşturulması için kamuoyu oluşturulmalı.

4-Hiç çare bulunamıyorsa, gazetecilere müracaat edip kimsesizler evi veya düşkünler barınma evi gibi yerlerin inşa edilmesini destekler haberler yapılmasını sağlamalı. En azından Suriyelilerin boşalttığı konteynerlere yerleşmek için müracaat edilmeli veya devletten hazine yerlerine konteyner koyması talep edilmeli.

Hoşça kalın, yaşamaya çalışarak kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cengiz Savaşeri Arşivi

Asrın Moğolları

04 Şubat 2025 Salı 11:27

Araçlara göre yol, yollara göre araç

25 Ocak 2025 Cumartesi 11:05

Çağrı konusu

12 Ocak 2025 Pazar 14:01

Hayatı severek yaşamak

28 Aralık 2024 Cumartesi 10:57

Korkulu hakimiyetin sonu

10 Aralık 2024 Salı 15:03

Bir gece ansızın girdiler

02 Aralık 2024 Pazartesi 16:43

KIŞLIK SUÇLAR

26 Kasım 2024 Salı 13:14

Milli siyasetçi? Milli basın?

13 Kasım 2024 Çarşamba 08:00

Bir safta toplanıyorlar

03 Kasım 2024 Pazar 16:55

Öcalan Meclise Gelecek Olursa

24 Ekim 2024 Perşembe 14:21