
İbrahim Akkaya
CHP kime hesap sormalı ?
CHP’nin aday yanlışlığı nedeniyle 2004 yerel seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni Mustafa Akaydın’la kazanması büyük yankı uyandırmıştı.
O seçimde Antalya’da AKP’ye karşı bir ittifak oluşmuş, CHP’nin kazanması için de bazı siyasi partiler tabanlarını CHP’ye oy vermeleri için yönlendirmişlerdi.
Akaydın’ın 2009 seçimlerini kazanmasında CHP dışında DYP, Anavatan, İP, DSP, hatta MHP ve diğer partilerin de katkısı olduğu inkar edilemez bir gerçek.
Antalya’yı kaybetmek AKP’de hayal kırıklığı yaşarken, en önemli tepkiyi de Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan göstermiş, Antalya’yı CHP’ye kaptırmalarına hem şaşırdığını, hem de üzüldüğünü seçim sonuçlarının alınmaya başlandığı ilk saatlerde canlı yayında duyurmuştu.
Başbakan, Antalya’ya ve Antalyalılara sitem etmiş, “ Antalya’ya 28 kez geldim, bir daha gelmem’ sözleriyle tepkisini göstermişti.
O süreçte CHP için belki de en isabetli adaydı Mustafa Akaydın..
Özellikle Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı sürecinde türbana karşı yürüttüğü mücadele ile öne çıkmış, kitlelerin sempatisini kazanmıştı.
CHP tabanı Akaydın’ın kazanmasından dolayı çok mutluydu.
‘Yuh yuh’ şarkısının gölge düşürdüğü devir teslim töreninde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde mahşeri bir kalabalık oluşmuş, CHP’liler zafer şarkıları söylemişlerdi.
Akaydın’ın kazanmasında elbette başka önemli etkenler de vardı.
CHP’nin Süleyman Evcilmen’le Muratpaşa’yı yüzde 59’a yakın bir oyla kazanması, Kepez Adayı Zeki Başaran’ın AKP ile olan oy farkını 10 bine kadar düşürmüş olması ve Konyaaltı’nda Muhittin Böcek’le belediye başkanlığının yüzde 60’la kazanılması Akaydın’ın seçilmesinde önemli etkenler olmuştu.
CHP’liler zafer şarkıları ile girdikleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde kadrolaşma heyecanı yaşarken, Akaydın Hoca, belediyenin kilit noktalarına yerel yönetimlere yabancı ancak Akdeniz Üniversitesi Rektörü iken kendisine yakın isimleri getirdi.
Siyaset kulislerinde, Akaydın’ın MHP ağırlıklı bir kadro oluşturduğu söylentileri yayıldı.
Akaydın, belediyenin üst yönetimine CHP tandanslı olarak sadece Muratpaşa Belediyesi’nden Ali Özkayacan’ı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlendirdi.
CHP’liler, Büyükşehire’e ‘benim belediyem’ gözüyle bakamadılar, Özkayacan’da beklenen performansı bir türlü ortaya koyamadı.
Mustafa Akaydın, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı oyları ile Anavatan; DYP, MHP, İP, DSP ve diğer partilerin “AKP kazanmasın da” düşüncesini taşıyan oylarıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunu çabuk unuttu..
Bunda çevresini saran yalaka takımının ve CHP tabanının temsilcisi olduğunu söyleyenlerin payı çok büyüktü..
“Hocam seçimi siz kazandınız” diyerek Akaydın’a yağlama-yıkama yapan bu kişilerin, CHP’nin önemli isimlerini, partiye yıllarca hizmet eden, gönül veren emektarları sakıncalı-tehlikeli diye tanıtıp, Akaydın’ı CHP’den uzaklaştırdılar..
Gerçek şu ki Akaydın’da aynı duyguları taşıyordu, bu nedenle parti yönetimi ve tabanı ile arasına mesafe koymakta zorlanmadı.
Aynı yağcı-yalaka takımı Akaydın’ı CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’le kavga etmesi için adeta teşvik ettiler, zorladılar, amaçlarına ulaşınca da ‘En büyük başkan bizim başkan’ sloganları atmaktan da çekinmediler.
CHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 5 yıl aradan sonra AKP’ye kaptırmasının nedenlerini, bu yenilgiyi hazırlayan etkenleri bundan sonraki yazılarımızda da sizlerle paylaşmaya, bilgileri tazelemeye çalışacağız.
Öncelikle şu sorulara yanıt bulmaya çalışacağız :
Kepez’de bozguna uğrayan AKP kurucusu Erdal Öner’in CHP adayı olması için kim çaba gösterdi, kim çanak tuttu ?
‘Oyları böldü’ suçlaması ile karşı karşıya kalan Süleyman Evcilmen’in adaylığı son dakika kim ve kimler tarafından, hangi düşüncelerin ürünü olarak engellendi ?
Gülen Cemaati’nin CHP’ye oy vereceğini kim iddia etti ?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.