Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Ramazan ayı dolayısıyla hastalarından sık gelen sorulardan biri olan 'Oruç tutabilir miyim?' sorusunu yanıtladı. Özdoğan sosyal medyadan yaptığı detaylı açıklamada, kanser hastalarının oruç tutup tutmayacağı, hangi hastaların oruç tutabileceği ve kimlerin tutmasında sakınca olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özdoğan şu açıklamayı yaptı:

Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli? Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı? İşte Detaylar Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli? Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı? İşte Detaylar

Kanser Hastası Oruç Tutabilir mi? 

'Ramazan ayı dolayısı ile birçok kanser hastasının aklına gelen ilk sorulardan biridir, 'Oruç tutabilir miyim?'. Özellikle bilimsel çalışmalarda intermittent fasting olarak adlandırılan oruç benzeri periyodik açlık diyetinin çeşitli sağlık faydaları göstermesi üzerine bu konu daha yoğun bir şekilde gündeme gelmeye başladı.

Kanser Tedavisi Sırasında Oruç 

Kanser tedavisi sürecinde gıda ve sıvı alımı ve tedavilerin uygulama zamanları önemlidir. Bu nedenle kemoterapi, immünoterapi, rayoterapi gibi aktif tedavi alan kanser hastalarının oruç tutmalarını önermiyoruz. 

Uygulanan kanser tedavilerinin bulantı-kusma, halsizlik, iştahsızlık, ishal veya kabızlık gibi yan etkileri olabilir. Söz konusu yan etkiler nedeniyle iştah azalır ve dolayısıyla vücuda gerekli gıda ve sıvı alımında azalmalar olur. Aynı zamanda tedavi sırasında kişiyi birçok yönden etkileyen ilaçlar, vücuttan ancak böbrek ve karaciğer yoluyla atılabilir. Bu nedenle kemoterapi alan kişilerin sıvı ve gıda alımı tedavinin devam etmesi ve tedavi yan etkilerinden korunması için oldukça önemlidir. 

Oruç tutan kişilerde beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, vücudun dengesini etkileyebilir. Kabızlık, sıvı ve tuz kaybı bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve strese neden olabilir. Tedavisi aktif bir şekilde devam eden kişilerin kalori ve sıvı ihtiyacını karşılamaları gerekir. Aynı zamanda hastalığın ileri evresinde olan, zayıf ve genel durumu kötü olan kişilerin de oruç tutması risklidir. 

Kanser Hastaları Oruç Tutabilir Mi

Tedavi Sonrası Oruç 

Ancak kanser tedavisini tamamlamış ve takipte olan genel durumu iyi olan kişiler, hekimlerine danışarak oruç tutabilirler. Her koşulda kanser tedavisi gören kişilerin yaz aylarını vücutlarını zorlamadan, bol sıvı alarak, serin ve gölgede yerlerde istirahat ederek geçirmeleri önerilir. 

Hangi Hastalar Oruç Tutmamalı? 

Vücutta insülin eksikliği ile seyreden tip-1 diyaber hastaları, ilaç veya insülin kullanan tip-2 diyabet hastaları, çocuklar ve hasta kişiler, ilaç kullanmak durumunda olan hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları olan kişilerin oruç tutmaları önerilmemektedir. Hamileler, emziren anneler ve beden gücü ile ağır işlerde çalışan kişiler için de oruç tutmak uygun olmayabilir. 

Ramazan ayında oruç tutan hastalara öneriler Ramazan ayında oruç tutan hastalara öneriler

Kaynak: Haber Merkezi