Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte israf uyarısında bulundu ve merdiven altı ürünlere dikkat çekti.

Piyasalarda Son Durum: Altın Yükseldi BIST Rekor Seviyede Kapandı Piyasalarda Son Durum: Altın Yükseldi BIST Rekor Seviyede Kapandı

Ramazan Alışverişleri ve İsraf Uyarısı

Dere, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Antalya pazarlarında, cadde ve sokaklarda hareketlilik başladığını belirtti. Pide, hurma, güllaç, Ramazan şerbeti, pastırma, baklava gibi her bütçeye uygun Ramazan ayının vazgeçilmez ürünlerinin raflarda yerini aldığını ifade etti. Ancak bu yılki fiyatların hem eli hem de cebi yaktığını belirten Dere, Ramazan dolayısıyla temel gıda maddelerine talep artışı olduğunu, bu artışın ise fiyat yelpazesini genişlettiğini söyledi.

Gıda İsrafı ve Etkileri

Dere, Türkiye’de her gün 6 milyonun üzerinde ekmeğin ve yılda 26 milyon ton civarında meyve, sebze ve gıdaların israf edildiğini belirtti. Ülkemizdeki gıda israfının yüzde 42’sinin evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklandığını ifade eden Dere, en çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ise ekmek, unlu mamuller, sebze ve meyvelerin geldiğini söyledi.

İsraftan Kaçınma ve Yardımlaşma Çağrısı

Dere, Ramazan ayında iftar sofralarında dinimizin yasakladığı israfın her türlüsünden kaçınmamız gerektiğini belirtti. Ayrıca, Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed (S.A.V) ‘Komşusu açken, tok yatan bizden değildir.’ hadisi şerifini kendimize rehber edinerek yardıma muhtaç olan ihtiyaç sahiplerine destek olmamız gerektiğini ifade etti. Bu duygu ve düşünceler ile Ramazan ayının başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere hemşehrilerimize ve tüm İslam Alemine hayırlar getirmesi dileğiyle kalplerimizden sevgi, sofralarımızdan bolluk ve bereket eksik olmasın dedi.

Kaynak: AESOB/Bülten