Son yıllarda Diyanet başta olmak üzere bazı kurumlara hızla azalsa bile devlete ve devlet kurumlarına güven ve saygımızı sürdürürüz.

Bürokrasi isyan ettirse de, devlet kurumlarına erişim kimi zaman mümkün olmasa da yine de devlete karşı güvende önemli ölçüde azalış söz konusu olmaz.

Olmaz da son yıllarda devlet kurumlarında çok farklı bir yönetim modeli ve anlayışı uygulanmaya başlandı.

Devlet kapısının en önemli kriterleri olan bilgi, deneyim ve liyakat rafa kaldırılıp, devlette çalıştıranlar siyasi görüşüne, dini ve etnik inancına göre belirlenmeye başlandı.

Hal böyle olunca da kimi devlet kurumunda işler yürümedi, karmaşa arttı, uzmanlı bekleyen kimi birimlerde kaos yaşanmaya başlandı.

Bunları niçin mi yazdım ?

Yaklaşık 40 milyon kullanıcıya aktif  olarak hizmet verdiği belirtilen ve ‘devlet kapısı’ olarak da yorumlanan e-Devlet’te güvenlik açısından zafiyet yaşanıyor olması.

Son günlerde çok sayıda vatandaşın e-Devlet hesabının, internet korsanları tarafından ele geçirilip, yasa dışı işler yapılmış olması.

Devletin en önemli kapısının bilgisayar korsanları tarafından delik deşik edilmesi, vatandaşların kişisel bilgilerinin rahatlıkla çalınması, sahte nüfus kimlikleri düzenlenerek, çok sayıda cep telefonu alınmasıyla birlikte kredi çekilmesi, dahası vatandaşın paralarının çalınması, ev, arsa gibi mülklerinin internet hırsızları tarafından satılması gibi devletin güvenirliğiyle alay edilmesi gibi yasa dışı işlerin yapılması kaygı verici.

e-Devlet şifresi kırılarak ele geçirilen ve bilgileri dışında mağduriyet yaşayan çok sayıda vatandaşın Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundukları, Emniyet’in Siber Suçlarla Mücadele birimlerinin de internet korsanlarıyla mücadele etmekten yoruldukları ifade ediliyor.

Gerçekten kaygı verici bir durum..

Vatandaş devlete, devlet kapısına güvenmeyecek de kime güvenecek ?

Siber saldırılarla mağdur olan vatandaşın, e-devlet şifrelerinin ele geçirilmesine devletin hala seyirci kalmasının izahı olabilir mi ?

e-Devlet’in uluslararası bilişim kuruluşlarınca yapılan güvenlik testinden düşük not aldığı biliniyor.

NASA ve Intel dahil olmak üzere binlerce web sitesine hizmet veren Nestparker  isimli Türk şirketinin

 e-Devlet’te birçok güvenlik açığı saptadığı belirtiliyor.

e-Devlet’in güvenilir olmadığı şöyle ortaya çıkarıldı :

On binlerce web sitesinin güvenliğini uzaktan kontrol ederek raporlayan Türk şirketi, e-Devlet’i ve vatandaşların tüm kişisel verilerinin kayıtlı olduğu "gov.tr" uzantılı 94 resmi siteyi siber güvenlik testine soktu.

Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça vahim.

Güvenlik testine göre, 94 siteden sadece 18’inin “güvenli” olduğu belirlendi.

Bu sitelerde 1’i kritik, 43’ü yüksek, 122’si ise orta seviyede olmak üzere toplamda 642 farklı güvenlik açığı saptandığı da ifade ediliyor.

31 sitenin sızıntılar ve hacker saldırılarına karşı önemli seviyede güvenlik açığına sahip olduğu gözlenirken, 40 sitede ise güvenlik problemlerinin "orta seviye" olduğu belirlendi.

Netsparker’ın testinden geçen 94 siteden sadece 26’sı varsayılan bağlantı şekli olarak "güvenli bağlantı" kullanıyor.

Rapor, 32’si "acil" olmak üzere toplam 72 sitenin güvenlik altyapısının siber saldırılara karşı gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Görüldüğü gibi siber alem çok tehlikeli..

Hacker denilen internet hırsızları e-Devlet başta olmak üzere web sitelerinde istedikleri gibi at koşturuyor.

Siber saldırıların mağdurlarına her gün yenileri ekleniyor.