Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 12. gün iftarı menüsü içinde geleneksel tatlardan bugün Buğday Diş Top Tarhana Çorbası, Harput Köfte, Konuralp Pilavı ve Akçakoca Melengücceği Tatlısı var. Kültür Portalı'ndan geleneksel tarifler şöyle:

Sıkıcık çorbasından Züngül tatlısına 27. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri Sıkıcık çorbasından Züngül tatlısına 27. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası Tarifi (6 Kişilik)

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 5 Top Tarhana
  • 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut veya Haşlanmış Börülce (Karnıkara)
  • 1 Çorba Kaşığı Salça
  • 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • Tuz
  • 5 Su Bardağı Su

Buğday Diş Top Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Top tarhana gece boyunca ılık suda bekletilir. Ertesi gün, tencereye alınarak üzerine su eklenir. İsteğe bağlı olarak haşlanmış nohut veya börülce ilave edilir ve ara ara karıştırılarak yaklaşık 20-25 dakika kaynatılır. Bir çorba kaşığı salça, kızdırılmış tereyağında kavrularak çorbanın üzerine dökülür. Sıcak servis edilir.

Harput Köfte

Harput Köfte Tarifi

Harput Köfte Malzemeleri

  • 500 gr Kıyma
  • 1 Kuru Soğan
  • 400 gr Köftelik Bulgur
  • 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
  • Bir Tutam Mor Reyhan
  • Yarım Demet Maydanoz
  • 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
  • Tuz

Harput Köfte Sosu  Malzemeleri

  • 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası veya 1 Domates Rendesi
  • 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • Tuz

Harput Köfte Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabına rendelenmiş kuru soğan konur. Tuz, biber salçası, reyhan, pul biber ve kıyma eklenip elle ovulur. Üzerine köftelik bulgur ilave edilir ve yoğrulur. İnce kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılır. İyice yoğrulan karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. Tencereye tereyağı ve salça (veya domates rendesi) konur, biraz pişirilir ve ardından bir kase su ilave edilir. Su kaynadığında köfteler eklenir ve 15 dakika pişirilir. Pişirildikten sonra artan su süzülür. Servis yapılırken süzülen suyun bir kısmı köftelerin üzerine eklenir.

Konuralp Pilavı

Konuralp Pilavı Tarifi 

Halk arasında kasaba pirinci olarak bilinen Konuralp Pirinci'nin kökeni 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Yöresel geçmişi ve 'Osmanlı Sarayı'nın Pirinci' olarak anılan Konuralp Pirinci, zamanının en önemli lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Konuralp Pilavı Malzemeleri 

  • 8 Su Bardağı Konuralp Pirinci
  • 1 kg Kemik (6 Su Bardağı Kemik Suyu için)
  • 1 kg Dana Kuşbaşı Et
  • ½ kg Nohut
  • ½ Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 2 Yemek Kaşığı Salamura Tuz
  • 6 Su Bardağı Su

Konuralp Pilavı Nasıl Yapılır?

Kemikler bir gece öncesinden soğuk suda bekletilir, iyice yıkanır ve bir tencereye alınır. Tencerede kemikler, üzerini geçecek kadar su ile yaklaşık 1-1,5 saat kaynatılır. Ardından süzgeç ve tülbent kullanılarak temiz bir kabın içine alınan kemik suyu hazırlanır.

Konuralp Pirinci, ılık suda salamura tuz ile birlikte 1-2 saat bekletilir. Daha sonra pirinçler, el değmeden bol soğuk su ile iyice durulanır. Bir tencerede kemik suyu ve su birlikte kaynatılır. Kaynayan suya haşlanmış nohut, didiklenmiş dana kuşbaşı etleri, tuz ve karabiber eklenir. Sonrasında ıslatılan pirinçler ilave edilir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten alındıktan sonra 30 dakika demlenmeye alınır. Demlenme süresi boyunca pilav tenceresi bir sofra bezi ile sarılır.

Ev yapımı yufka veya ince lavaş ılık suda ıslatılır ve servis yapılana kadar yumuşak kalması sağlanır. Demlenen pilav bir tepsiye aktarılır, üstüne yufka veya ince lavaş serilerek servis edilir.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Tarifi

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Malzemeleri

  • 3 su bardağı buğday unu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ (Tercihen Fındık Yağı)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 g manda kaymağı
  • 200 g dartı
  • 200 g iç ceviz
  • 100 g çekilmiş iç fındık
  • Yeteri kadar bal
  • ½ paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz
  • 1 litre su

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Nasıl Yapılır?

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Hamuru Hazırlığı

Bir tatlı kaşığı mis gibi tereyağı, içerisine kırılan bir yumurta ve bir bardak süt ile harmanlanır. Yumurta tamamen çözülüp, karışım kıvama gelinceye kadar iyice çırpılır. Sonrasında kabartma tozu, tuz ve un eklenerek yoğrulur. Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamına geldiğinde dinlendirilir.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Dartı Hazırlığı 

Dartı adı verilen ve tatlıya lezzeti veren iç malzemesinin hazırlanması içi için manda veya inek sütü kaymağı, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir ve koyulaşmadan ocaktan alınır. Ardından soğumaya bırakılır. Bu özel iç malzeme tatlıya eşsiz bir lezzet katar.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı İç Harcı

Dinlendirilen hamur mandalina büyüklüğünde parçalara ayrılır ve oklava ile açılır. Üzerine hazırlanan özel 'dartı' sürülür. İç ceviz ve fındık ilave edilerek rulo yapılır. Rulolar parçalara bölünüp açılarak şekil verilir ve kızgın yağda kızartılır.

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Servisi

Kızaran hamurlar bal dolu şerbetle buluşturulur ve süzülerek servis tabağına alınır. Üzerlerine istenilen miktarda iç ceviz ve fındık serpilir. Servis öncesi manda kaymağı eklenerek tatlı tamamlanır. Dileyenler üzerine dondurma ve taze çilek ile süsleyebilirler.

Hiç denediniz mi? Kabak kayganasından palüzeye 11. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri Hiç denediniz mi? Kabak kayganasından palüzeye 11. gün iftar menüsü! Geleneksel iftar tarifleri

Kaynak: Haber Merkezi