Grup adına basın açıklamasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şubesi’nden Özgün Üregil, “Sivas Madımak Katliamı İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Katliamlara, baskı, asimilasyon, yolsuzluk ve yoksulluğa karşı, eşit haklar mücadelesi ve adalet için bu 2 Temmuz’da alanlardayız!” dedi. Anma etkinliğine Eğitim-Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, Sol Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın katılım sağlarken, İlerici Kadınlar Derneği Antalya Şubesi, Türkiye Komünist Partisi Antalya Teşkilatı, Türkiye İşçi Partisi Antalya Teşkilatı da etkinliğe üyeleri ile destek verdi.

 

“KATLİAMIN HESABI VERİLMEDİ”

Sivas Madımak Oteli’nin 1993’te yakılması ile 33 kişinin hayatını kaybettiğini ve 105 kişinin de yaralandığını hatırlatan Üregil, “Madımak katliamının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen, katliamın hesabı verilmemiş, arkasındaki gerçek sorumlular açığa çıkarılmamış, katliamda bizzat rol oynayan çoğu piyon bir grup hakkında göstermelik davalar açılsa da adalet yerine getirilmemiştir. Katillerin çoğu affedilmiş, yurt dışına çıkarılmış, normal yaşamlarına devam ettirilmiştir. Bilinçli olarak uzatılan davalar zaman aşımına uğratılmış ve tutuklu olanlar dahi serbest bırakılmışlardır. Bu zaman aşımı kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘milletimize hayırlı olsun’ diyerek açıklanmış ve büyük bir memnuniyet duygusu ile halka ilan edilmiştir” dedi.

 

“İKTİDAR KAN KAYBEDİYOR”

     “1990’lı yıllarda biriken sorunlar 2001 krizini yarattı ve kriz sonrası iktidara gelen AKP hükümeti, sistemin iktidardaki yeni yüzü olarak halka sunuldu” diyen Üregil, “Cumhuriyet tarihi boyunca benzerlerine birçok kez tanıklık ettiğimiz krizler yeni diye sunulan yönetimler eliyle aşılmak istenmiş ama özü hiç değişmeyerek hep baskı, katliam ve demokratik her talebin şiddetle bastırıldığı yönetimler devam etmiştir. Bugün yaşadıklarımız, bize bir kez daha göstermiştir ki örgütlü olmayan halklar, iktidarların politikalarına teslim olmaya mahkumdurlar” diye konuştu. “Ekonomik kriz AKP iktidarını sarsmaktadır” diyen Üregil, “Uzun süredir şiddete, baskıya, tutuklamalara dayandırdığı iktidarı, her geçen gün kan kaybetmektedir. Enflasyondaki astronomik yükseliş, her ne kadar TUİK tarafından düşük ilan edilse de reel durum, halkın açlık ve yoksullukla mücadelesini gözler önüne sermektedir. Krizin tüm faturasını emekçilere kesen siyasal iktidara karşı, ezilenler, her alanda verdikleri mücadele ile itirazlarını yükseltmeye başlamıştır olarak Ülkemizde yaşanan her türlü ekonomik, siyasal ve kültürel krizlerin baş sorumlusu Emperyalizm ve başta AKP hükümeti olmak üzere onun ülkemizdeki iş birlikçileridir” şeklinde konuştu.

 

“CEM EVLERİ İBADETHANE OLMALI”

    Üregil, Alevi yurttaşlarının taleplerine ilişkin ise “Cem evlerimiz Alevilerin İbadethanesi olarak bir an önce kabul edilmeli ve Anayasal güvence altına alınmalıdır. Kapatılan ve Vakıflar aracılığı ile el konulan Dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir. Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Alevi köylerine cami yapılmasından vaz geçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmelidir. Alevilerin Kutsal Mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir. Zorunlu din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır. Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lav edilmelidir. Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir.  Madımak Oteli tartışmasız, Utanç Müzesi olmalıdır. Bugüne kadar denenmemiş bir tek yol kaldı o da barış. Madımak katliamını ve diğer işlenmiş insanlık suçlarını unutmayacağız. Madımak Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız!” dedi.

HABER: Ziya Nur Sezen

 

Editör: TE Bilisim