Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Antalya İl Müdürü Şükrü Mısırlı, Akdeniz GERÇEK’e KOSGEB'in faaliyetleri ve yeni destek programları hakkında bilgili verdi. KOSGEB’in misyonu doğrultusunda girişimcileri ve işletmeleri desteklemek üzere kurulmuş Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olduğunu nu hatırlatan Mısırlı, “KOSGEB olarak, ‘ben kendi işimi kurmak istiyorum’ diyen, gerek girişimcilerimize gerekse reel ekonominin ana omurgası KOBİ’lere girişimcilik destek programları veriyoruz. Bununla ilgili 4 gün devam eden girişimcilik eğitimi veriyoruz. Bu eğitime katılıp bu eğitimleri başarıyla tamamlayan ve kendi işinin patronu olmak isteyenlere devlet 50 bin lira sıfır faizli kredi ile yanında oluyor” dedi.

 

1 MİLYONLUK DESTEK KREDİSİ

ARGE inovasyon girişimcilerini de desteklediklerini hatırlatan Mısırlı, şöyle konuştu: “Özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren şirketlere uyguladığımız destek programları var. Son dönemde ‘KOBİ Gel’ yani KOBİ Gelişim Programı’ adı altında bunun 300 bin TL’si hibe, 700 bin TL’si faizli olmak üzere 1 milyon TL üst limitli kredi veriyor. Bunun çağrısına çıktık. Bu programı 50 civarında imalat sanayinde faaliyet gösteren firma müracaat etti. Bu işletmelerle ilgili ön değerlendirme yapıldı ve kurul değerlendirmesini aldık. Bu ay sonu itibariyle kurul bu firmaların başvurularını değerlendirecek. Bu firmaların yeni yatırımlarına yönelik programlarını uygulayacağız.”

 

MAKİNE TEÇHİZAT KREDİSİ

“Aynı zamanda devam eden Makine Teçhizat Kredisi uygulamamız var. İşletmelerimizin yerli ve yeni makine alınlarına yönelik müracaatlarını aldık. Antalya’dan 40 firma yeterlilik gösterdi ve müracaat etti. Bunların alacakları makine ekipmanının tamamını KOSGEB karşılayacak. İşletmeler, 1 milyon liraya kadar makine ekipman kredisi alabilecek. Bize gelen müracaatları yine değerlendirme sürecindeyiz. Yakın bir gelecekte sonuçlara kamuoyuna açıklayacağız. Özellikle ülkemizin KOBİ’leri vasıtasıyla kredilerin arttırılması konusunda KOSGEB’in çok ciddi destekler sağladığı bir dönemdeyiz.”

 

ANTALYA SADECE TURİZM

VE TARIM KENTİ DEĞİL

Esnaf ve sanatkarın, girişimcilerin ve KOBİ’lerin misyonları gereği yanlarında olduklarını vurgulayan Mısırlı, “Onlarla beraber yürüyoruz. Bir gerçek var onun altını çizmek lazım. Türkiye ülke olarak KOBİ’leriyle daha çok üretmek ve daha çok dünya pazarlarına ürettiğini satmak durumundadır. Biz daha çok üreteceğimize ve dünya pazarlarında Türk KOBİ’lerin daha fazla söz sahibi olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda Antalyalı KOBİ’lerimizi de gerçekten ciddi görevler düşüyor. Özellikle Antalya’da gelişen gıda sektörü, mermercilik sektörü ve yat imalatı gibi sektörler var. Bu sektörde üretim yapan KOBİ’lerimiz dünya pazarlarına ihracat yapan firmalar. Yani Antalya artık sadece turizm ve tarım ile anılmıyor” diye konuştu.

 

GELECEĞİMİZ DIŞ PAZARLARDA

“Ülkemizin geleceği, dış ticaretten geçiyor” diyen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Antalya İl Müdürü Şükrü Mısırlı, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Antalya aynı zamanda yeraltı ve yerüstü kaynakları olan, tarımsal ürünlerin endüstriyel anlamda işlenmesiyle tarıma dayalı sanayinin geliştiği bir yöre. Dolayısıyla ilimizde çok ciddi bir potansiyel olan işletmeler var. Bunlara dış pazarlara açma noktasında KOSGEB olarak biz ürerimize düşeni yapıyoruz. Yurt dışına iş gezileri düzenliyoruz. Bu gezilere ihracatçılarımız ve işadamlarımız mutlaka katılsınlar. Ülkemizin geleceği, dış ticaretten geçiyor.” Görkem DELLAL

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim