Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve piyasalarda fiyat şeffaflığını artırmak amacıyla düzenleme, denetim ve yaptırımların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.
“Bu amaçla Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 11.10.2025 tarih ve 33044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Vatandaşlarımızın günlük yaşamda sıklıkla hizmet aldığı lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri işletmelerde; fiyatların açık, erişilebilir ve dürüst biçimde sunulmasını sağlamak üzere yeni uygulamalar hayata geçirilmiştir.”

Fiyat Bilgisi Paylaşım Zorunluluğu Getirildi
Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“İşletmelere fiyat bilgisi paylaşımı zorunluluğu getirildi. Vatandaş, hizmet almak istediği işletmelerin fiyat bilgilerine her yerden ve her an, dijital ortamda erişebilme imkânına kavuşuyor”
Yeni düzenlemeye göre lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmeler, fiyat listelerini elektronik sistem üzerinden Ticaret Bakanlığı’nın belirleyeceği formatta paylaşmak zorunda olacak:
“Bu veriler Bakanlıkça kamuoyuna, vatandaşlarımızın erişimine açık ve şeffaf biçimde sunulacaktır. Uygulamayla ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığımızca belirlenerek ilan edilecektir.”
Tüketiciler Fiyat Bilgilerine Dijital Ortamda Ulaşabilecek
Açıklamada “Bu düzenleme ile tüketicilerimiz, hizmet almak istedikleri işletmelerin fiyat bilgilerine her yerden, her an dijital ortamda erişebilme imkânına kavuşacaktır” denildi.
Bu yenilik sayesinde vatandaşlar, gitmek istedikleri işletmenin fiyatlarını önceden inceleyebilecek ve karşılaştırma yapma fırsatı bulacak.
Açıkta Satılan Ürünlerde Dara Zorunluluğu
Açıklamada, tartılarak satılan ürünlerde yeni bir dönemin başladığı da vurgulandı:
“Satıcı tarafından açıkta ve tüketici huzurunda tartılarak satılan ürünlerde, malın içinde bulunduğu kap veya ambalajın ağırlığı (dara) artık zorunlu olarak düşülecektir.
Bu sayede tüketicilerimiz yalnızca satın aldıkları ürünün ağırlığı kadar ödeme yapacak; haksız fiyatlandırmanın önüne geçilerek adil ticaret ilkesi güçlendirilmiş olacaktır.”
Karekodla Fiyat Listesine Erişim Başladı
Yeni dönemde işletmelerin karekod (QR kod) aracılığıyla fiyat listelerini paylaşması zorunlu hale geldi:
“Yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmeler, fiyat listelerini tüketicilerin erişimine karekod (QR kod) yöntemiyle de sunabilecektir. Tüketicilerimizin talebi hâlinde işletmeler, fiyat listesini fiziksel olarak da göstermekle yükümlü olacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız, fiyat bilgilerine hem dijital hem fiziki ortamda hızlı, kolay ve şeffaf biçimde ulaşabilecektir.”
Kitap ve Dergilerde Elektronik Fiyat Gösterimi
Ticaret Bakanlığı ayrıca, basılı yayınlarda elektronik fiyat dönemi başlattı:
“Kitap, dergi, gazete ve benzeri ürünleri satan işletmelerde ürün fiyatlarının yalnızca etiketle değil, aynı zamanda elektronik cihazlar aracılığıyla da gösterilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu düzenleme, tüketicilerimizin söz konusu ürünlerin fiyatlarını daha kolay, hızlı ve doğru şekilde öğrenebilmelerini sağlayacaktır. Lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri işletmeler nezdinde fiyat listeleri ve uygulamalar titizlikle denetlenecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Şeffaf Fiyat Dönemi Resmen Başladı
Yeni yönetmelikle birlikte, tüketicilerin alışveriş süreçlerinde daha bilinçli karar verebilmeleri hedefleniyor. Ticaret Bakanlığı, fiyatların dijital ortamda erişilebilir hale gelmesiyle şeffaf ve adil ticaret ortamının güçleneceğini belirtiyor.
Ticaret Bakanlığı Gümrüklerde Uyuşturucuya 4,3 milyar TL’lik Darbe Vurdu!