Antalya'da 9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31'inci Taraflar Konferansı (COP31) öncesinde, zirve alanının hemen yanındaki Aksu ilçesine bağlı Solak Mahallesi büyük bir değişim geçirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje ile yaklaşık 800 nüfuslu mahalle, örnek bir 'Sıfır Atık Köyü'ne dönüştürüldü.

Kapsamlı Altyapı ve Çevre Düzenlemesi
Proje kapsamında mahallenin tüm yolları yenilenerek asfaltlandı, yol kenarları çiçekler ve bitkilerle donatıldı. Köydeki konak evlerin cepheleri, kıraathane, berber, market ve cami gibi ortak kullanım alanları elden geçirilip boyandı. Binaların dış cepheleri COP31 temalı çevre mesajları ve resimlerle süslenirken, okul duvarlarına Antalya'nın simgeleri caretta carettalar ile doğa ve çocuk figürleri işlendi. Ayrıca mahallede yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek amacıyla ahşap direklere rüzgar türbinleri ve yapıların üzerine güneş panelleri kuruldu.

Sıfır Atık ve Üretim Alanları Oluşturuldu
Mahallede kurulan Sıfır Atık Etkinlik Alanı, geri dönüştürülmüş ve çevre dostu malzemelerden tasarlanan ahşap yapılarıyla dikkat çekiyor. Bu alanda muhtarlık binası, satış noktaları ve sosyal etkinliklerin yapılabileceği bir köy meydanı yer alıyor. Kadınların geri dönüştürülebilir ve yöresel ürünleri üretip satabilmesi için özel atölyeler ve satış bölümleri oluşturuldu. Kompost ve mama üretim makineleriyle organik atıkların değerlendirilmesi sağlanırken, farklı atık türlerinin ayrıştırılması için mahallenin çeşitli noktalarına geri dönüşüm üniteleri, Aksu Belediyesi tarafından mobil atık getirme merkezi ve Bakanlığın 'Kazan' adı verilen sıfır atık dönüşüm istasyonu yerleştirildi.

Sanat Eserleri ve Yenilenen Eğitim Alanları
Köydeki etkinlik alanı, atık malzemelerden hazırlanan yaratıcı sanat eserleriyle donatıldı. Ahşap parçalarından yapılan at heykeli, ağaç kütüklerinden baykuş figürleri, metal parçalardan kuş ve ağaç heykelleri ile şişe kapaklarından hazırlanan renkli ağaç figürü ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 116 öğrencinin eğitim gördüğü Solak İlkokulu ve Ortaokulu da yenilenerek öğrencilere dinlenme ve oyun alanları kazandırıldı. Çocuklar için kurulan yeni oyun parkında Danimarka'dan getirilen oyun grupları kullanılırken, zemininde ise tamamen zeytin çekirdeklerinden elde edilen doğal malzeme tercih edildi.

