Venedik'ten 8 Günde 700 Bin Euro Gelir: Giriş Ücreti Uygulaması Başarılı oldu Venedik'ten 8 Günde 700 Bin Euro Gelir: Giriş Ücreti Uygulaması Başarılı oldu

Batı Afrika'da kakao ağaçlarını hedef alan bir virüs hızla yayılıyor. Sıcak iklimlerde gelişen tüylü bir böcek olan unlubitler tarafından yayılan bu virüs, dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Gana'da 50 bin hektarlık kakao tarım arazisini yok etti. Uzmanlar, bu virüsü ekolojik açıdan dünyadaki "en yıkıcı" virüslerden biri olarak tanımlıyorlar.

Kakao Üretimi Üzerinde Büyük Etki

Gana, dünyanın ikinci büyük çikolata üreticisi olarak, bu virüs salgınından ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Dünya genelinde çikolatanın yaklaşık %50'si Fildişi Sahili ve Gana'dan gelirken, virüs, bu üretim bölgelerinde geniş bir alana yayılmış durumda. Gana son yıllarda 254 milyondan fazla kakao ağacını kaybederken, komşu ülke Fildişi Sahili'ndeki kakao mahsulünün de yaklaşık yüzde 20'si enfekte oldu.

Virüs Nasıl Yayılıyor?

Virüs, unlubitlerin bir ağaçtan diğerine atlayarak yayılmasıyla hızla geniş bir alana ulaşıyor. Bu virüs, kakao ağaçlarının yapraklarını, tomurcuklarını ve çiçeklerini yiyen et böcekleri adı verilen küçük böcekler tarafından taşınıyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Arlington'daki Teksas Üniversitesi'nden matematik profesörü Benito Chen-Charpentier, "Bu virüs küresel çikolata arzına gerçek bir tehdit oluşturuyor" diyerek, durumun ciddiyetini vurguladı. Çiftçiler, unlubitlerin bir ağaçtan diğerine atlayarak virüsü yaymasını önlemek için ağaçları birbirinden uzak dikerek bu tehlikeyle mücadele etmeyi umuyorlar.

Kaynak: Kardelen Özdemir