Akdeniz Gerçek | Antalya | Ramazan Sofrasına Veda Vakti: Antalya'dan 29. Gün İftar Menüsü

Ramazan Sofrasına Veda Vakti: Antalya'dan 29. Gün İftar Menüsü

Antalya’nın bereketli topraklarından süzülen Toroslar’dan Akdeniz’e 29 Günlük İftar Yolculuğu serisi, Ramazan ayının son akşamında Kaş’ın dağlarından Akseki’nin saray mutfağına uzanacak.

Antalya’nın bereketli topraklarından süzülen Toroslar’dan Akdeniz’e 29 Günlük İftar Yolculuğu serisi, Ramazan ayının son akşamında Kaş’ın dağlarından Akseki’nin saray mutfağına uzanacak.

Ramazan Sofrasına Veda Vakti: Antalya'dan 29. Gün İftar Menüsü
KAYNAK: Banu Yapar

Ramazan boyunca Antalya'nın farklı ilçelerinden sofralara taşınan tarifler, 29 gün boyunca hem geleneksel hem de yöresel tatlarla bir yolculuğa dönüştü. Bu yolculukta kimi zaman Torosların serin yaylalarından gelen etli yemekler, kimi zaman Akdeniz’in bereketli topraklarında yetişen sebzeler sofraları süsledi.

Toroslar’dan Akdeniz’e 29 Günlük İftar Yolculuğu serimizin sonunda yine Antalya’nın dört bir köşesinden seçilmiş özel tariflerle karşınızdayız. 29. Gün iftar Menüsü; Kaş’ın dağlarında yetişen tilkişen otundan hazırlanan çorba, Elmalı’nın kırmızı sulu eti, Gazipaşa’nın darı aşı ve Akseki’nin pekmezle tatlanan saraylı tatlısından oluşuyor.


29. Gün İftar Menüsü

  • Kaş Tilkişen Çorbası
  • Elmalı Kırmızı Sulu Et
  • Gazipaşa Darı Aşı
  • Akseki Saraylı Tatlısı

Günün İftar Menüsü Tarifleri

ramazan-sofrasina-veda-vakti-antalyadan-29

Kaş Tilkişen Çorbası Tarifi

Malzemeleri:

Bir demet kuşkonmaz (tilkişen), un, tereyağı, su, süt, tuzlanması

Yapılışı:

Tilkişenler çıt çıt sesi duyulacak şekilde elle kırılarak doğranır ve haşlanır. Diğer yanda un ve tereyağı kavrularak sütlü-sulu pürüzsüz bir karışım elde edilir. Kıvam alan çorbaya haşlanan tilkişenler eklenerek kısa bir süre daha kaynatılır. Geleneksel tariflerde çorbanın lezzetini artırmak için hazır tabletler yerine doğal hazırlanmış tavuk veya et suları tercih edilmesi önerilir.

ramazan-sofrasina-veda-vakti-antalyadan-29

Elmalı Kırmızı Sulu Et

Malzemeleri:

2 kg kemikli parça et (koyun veya keçi)
3 adet soğan (orta boy)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber (tatlı)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırıp zeytinyağını koyunuz. Kızgın yağda etleri alt üst ederek parti parti kızartınız ve bir kaba çıkartınız. Diş diş doğranmış veya rendelenmiş soğanları tencereye koyunuz. Orta ateşte tereyağı ilavesi ile karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz; 1 çay bardağı suda sulandırılmış salçayı ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırınız. Soğanlara kızartılmış etleri, tuzu, karabiberi ve kekiği ekleyiniz. Azar azar su katarak ve 3-5 dakika karıştırarak kavurduktan sonra tencereye etlerin hizasına kadar su doldurunuz; tencerenin kapağı kapalı halde pişmeye bırakınız. Etler pişmeden suyunu çektiğinde sıcak su takviyesi yapınız. Etler kolayca çatal batıncaya kadar piştiğinde ocağın altını kapatınız. Etleri servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya veriniz.

ramazan-sofrasina-veda-vakti-antalyadan-29

Gazipaşa Darı Aşı Tarifi

Malzemeleri:

1 su bardağı darı (taş değirmende çekilmişi tercih sebebi)
4 su bardağı et suyu (kemik suyu)
1 küçük soğan (ince doğranmış)
1 su bardağı yoğurt (süzme olursa daha yoğun kıvamlı olur)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Nane, pul biber

Yapılışı:

Darıyı birkaç kez yıkayıp süzün. İsteğe bağlı hafif kavurarak kokusunu artırabilirsiniz. Tereyağında ince doğranmış soğanı pembeleştirin. Et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Yıkanmış darıyı kaynar et suyuna ekleyin. Orta ateşte 20–25 dakika pişirin. Taneler patlayıp açılınca kıvam kremamsı oluyor. Yoğurdu tuzla çırpın. Kaynayan karışımdan bir kepçe alıp yoğurdu ılıklaştırın. Yavaşça tencereye dökün, sürekli karıştırın. Tereyağını eritin, içine nane ve pul biber ekleyin. Köpürünce yemeğin üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis edin. Tahta kase ya da toprak tabaklar tercih edebilirsiniz. Gazipaşa Darı Aşı, özellikle etli yemeklerle yenir.

ramazan-sofrasina-veda-vakti-antalyadan-29

Akseki Saraylı Tatlısı Tarifi

Malzemeleri:

1 su bardağı süt
1 yumurta
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
5 yemek kaşığı sıvı yağ
Çekilmiş ceviz
Yarım litre andız pekmezi

Yapılışı:

Süt, yumurta, kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar unu karıştırıp yoğurun. Yumuşak bir hamur olmalı. Hamuru 11 bezeye ayırıp tek tek açın. Açtığınız yufkaya çekilmiş ceviz döküp büzüştürün. Cevizli yufkaları, yağladığınız tepsiye yerleştirin. Bu işlemi hamur bitene kadar yapın. Üzerine sıvıyağ döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen tatlının üzerine ilk sıcağı çıkınca yaklaşık yarım litre andız pekmezi dökün. Akseki Saraylı Tatlısı'nı 1 saat kadar dinlendirin. Daha sonra servis edebilirsiniz.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız