ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, torba yasa teklifinin genel olarak vergi sisteminde iyileştirme amacını taşıdığını belirtti. Ancak bazı düzenlemelerin hem iş dünyasında hem de vatandaş nezdinde soru işaretleri yarattığını ifade ederek şunları söyledi:
“ATSO olarak uzun yıllardır vergi sistemimizde köklü reformlara ihtiyaç olduğunu dile getiriyoruz. Doğrudan vergilerin payının artırılması, dolaylı vergilerin ise ekonomimizin verimliliği açısından azaltılması gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Kayıt dışılıkla, merdiven altı üretimle ve vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Meclis gündemindeki torba yasa teklifinde olumlu gördüğümüz çok sayıda başlık mevcut. Ancak bazı düzenlemeler, gerek iş dünyasında gerek vatandaş nezdinde soru işaretleri oluşturmakta.”

“Dördüncü Geçici Vergi Dönemi Nakit Akışı Zorlayabilir”
Hacısüleyman, daha önce yürürlükten kaldırılan dördüncü geçici vergi döneminin yeniden uygulanmasının, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için erken tahsilat anlamına geldiğini belirtti:
“Bu düzenleme, ödenecek vergilerin tahsil zamanını 1-2 ay öne çekerek işletmeler açısından fiilen bir nakit akış yükü yaratacaktır. Kamu gelirlerini artırmayı hedefleyen bu adım, aynı zamanda yılın en yoğun döneminde mali müşavirlerin iş yükünü artıracaktır.”
“Turizm Sektörüne Yeni Yükler Getirilmemeli”
Turizm işletme belgesi harçlarının her yıl tahsil edilmesine dair düzenlemeye dikkat çeken Hacısüleyman, sektör üzerindeki olası etkileri şöyle açıkladı:
“Bugüne kadar bir defaya mahsus alınan turizm işletme belgesi harçlarının her yıl tahsil edilmesi yönündeki düzenleme, sektör üzerinde ilave bir yük oluşturacaktır. Dördüncü sınıf tesislerden 367 bin TL, birinci sınıf tesislerden 980 bin TL, lüks tesislerden ise 1 milyon 470 bin TL alınması öngörülüyor. Büyükşehirlerde bu rakamların iki katına çıkacak olması da ayrı bir endişe kaynağıdır. Turizm sektörü ülkemize her yıl 60 milyar doların üzerinde döviz kazandırmakta, yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Böylesine stratejik bir sektöre ilave mali yükler getirmek yerine, vergi kayıplarının etkin denetimlerle önlenmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.”
ATSO Başkanı Açıkladı! Sanayi Sektörü Alarm Veriyor
“Prim Artışı ve Genç Girişimcilere Destek Şart"
Emeklilik primi işveren payının artırılmasının istihdam maliyetlerini yükselttiğini vurgulayan Hacısüleyman, genç girişimcilere sağlanan prim desteğinin kaldırılmasının motivasyonu düşürebileceğini söyledi:
“Yeni işletme kurma motivasyonunu zayıflatabilecek bir adım olarak değerlendirilmektedir. Türkiye genç nüfus açısından büyük bir potansiyele sahip. Girişimciliği teşvik etmemiz gereken bir dönemde, genç girişimcilere sağlanan bir yıllık prim desteğinin kaldırılması doğru bir adım değildir. Bu destek, yeni iş kurma cesaretini artıran, istihdam yaratmaya katkı sunan önemli bir teşviktir.”

“Yeni İstihdam Yaratılması Zorlaşabilir”
Sanayi dışı sektörlerde işveren prim desteğinin yüzde 2’ye düşürülmesinin istihdam maliyetlerini artıracağını belirten Başkan Hacısüleyman:
“Oysa ülkemizde istihdamın büyük bölümü sanayi dışı sektörlerdedir. Bu durum, hizmet sektörlerinde yeni istihdam yaratılmasını zorlaştırabilir. Biz desteklerin istihdam dostu bir yaklaşımla korunması gerektiğini düşünüyoruz.”
Muayenehanelere getirilen yıllık harç uygulaması hakkında da uyarıda bulunarak “Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, ancak etkin denetimle mümkündür” diye konuştu.
ATSO’dan Üyelere Kritik Uyarı: Yapı Denetimde Yeni Dönem!
“Vergilemede Temel İlke Adalet Olmalı”
Araç satış bedeli üzerinden alınacak binde 2 oranındaki harç ve diğer düzenlemelerde adaletin korunması gerektiğini vurgulayan Hacısüleyman:
“Vergi sisteminde esas amaç, gelirleri artırmaktan öte, adil ve dengeli bir yapı oluşturmaktır. Vergilemede temel ilke adalettir. Devletimizin sektörlere, işletmelere adaletli ve dengeli bir yaklaşımla bakması, düzenlemelerde bu hassasiyetin korunması gerekmektedir. Vergi sisteminde yapılacak her iyileştirme, bir başka kesimi olumsuz etkilemeden hayata geçirilmelidir.”
MATSO’dan Büyük Adım: 370 Üye İçin Yeni Destek Paketi Açıklandı!