Adana, Türkiye'nin önemli bir portakal üretim merkezi olarak biliniyor ve bu yıl 'Smith red blood ' adıyla bilinen kan portakalının hasadı devam ediyor. Bu özel portakal, Adana'da yetişen portakalın önemli bir kısmını karşılıyor ve kilogram başına 12 lira fiyatla satılıyor.

Adana Kan Portakalında Hasat Zamanı! Kilosu 12 Liradan Satılıyor

Türkiye genelinde 580 bin dönüm, Adana'da ise geçen yıla göre yüzde 10 artarak 145 bin dönüm alanda üretilen portakalın verimi dönüm başına ortalama 5 ton olarak gerçekleşiyor. Yüreğir ilçesinde yetiştirilen portakallar, sadece yurt içinde değil aynı zamanda Rusya'ya, Doğu Avrupa'ya ve Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor. Bahçede ise kan portakalının kilogram fiyatı 4 ile 5 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Muğla'da zeytinyağı kalite ödül töreni yarın yapılacak Muğla'da zeytinyağı kalite ödül töreni yarın yapılacak

Adana Kan Portakalında Hasat Zamanı! Kilosu 12 Liradan Satılıyor

Adana'da popüler olan 'Smith red blood ' adlı kan portakalı, bin 500 dönüm alanda ekiliyor ve şu anda bahçede kilogramı 8 ile 12 lira arasında satılıyor. Dönüm başına 5 ton verim elde edilen bu portakal, yurt içinde talep görmese de dünya genelinde birçok bölgeye ihraç ediliyor.

Adana Kan Portakalında Hasat Zamanı! Kilosu 12 Liradan Satılıyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 'Smith red blood 'ın özelliklerini açıklarken, bu portakalın ocak ayının 20'sinden sonra hasat edildiğini ve şubatın ortasına kadar devam ettiğini belirtiyor. Kışın sert geçmesi durumunda portakalın renginin daha kırmızı olduğunu ifade eden Doğan, bu yılın hava koşullarının etkisiyle rengin beklenenden daha az kırmızı olduğunu dile getiriyor.

Adana Kan Portakalında Hasat Zamanı! Kilosu 12 Liradan Satılıyor

Geçen yıl kilogram başına 18-20 lira arasında satılan 'Smith red blood 'ın bu yıl narenciye hasat bolluğu nedeniyle tarlada 8-12 TL arasında satıldığını belirten Doğan, bu portakalın yurt içinde pek bilinmediğini ancak yurt dışında talep gördüğünü ifade ediyor. Fiyat düşüklüğünün ürün bolluğundan kaynaklandığını söyleyen Doğan, tüketim alışkanlıklarının artması durumunda üretim alanının genişleyebileceğini vurguluyor. Ayrıca, gelecek yıllarda 'Smith red blood 'ın ekim alanının artması bekleniyor.

Kaynak: İHA