Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin en erken buğday hasadının Adana'nın kıyı şeridinde Mayıs ayının başında başlayacağını hatırlatarak, çiftçilerin bu dönemde fiyat ve prim desteği konusunda beklentilerini dile getirdi.

Buğday Üretiminin Durumu ve Çiftçi Talepleri

Doğan, Adana'da 1 milyon 330 bin dönüm buğday ekili alan olduğunu ve ülke buğday üretiminin yüzde 4'ünün bu şehirden karşılandığını belirtti. Havaların sıcak ve yağmurlu olmasının buğday başaklarında olumlu etkiler yarattığını ifade etti ve yağacak olan yağmurların rekolteyi artıracağına inandığını dile getirdi. Çiftçilerin hasat başlamadan önce en az 15 TL taban fiyat ve enflasyon oranında artırılarak açıklanacak bir prim desteği talep ettiklerini vurguladı. Ayrıca kıraç bölgelerde sadece buğday ekimi yapılan çiftçilere pozitif ayrımcılıkla primlerin 2 katı olarak verilmesi gerektiğini ifade etti.

A W187502 01 Result

2024 buğday taban fiyatı ne kadar olacak?

Çiftçilerin son yıllarda buğday üretiminden yeterince kar elde edemediğini belirten Doğan, geçen yıl taban fiyatın ton başına 8 bin 250 TL ve primin ton başına bin TL olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu yıl ise girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte buğdayın kilogram başına maliyetinin 13,39 TL olduğunu ifade etti. Fiyatın 15 liranın altında olması durumunda çiftçilerin zarar edeceğini dile getirerek, hükümet yetkililerinden çiftçilerin beklentilerini karşılayacak şekilde fiyat ve prim desteğinin açıklanmasını beklediklerini belirtti.

2 milyon TL'nin 32 günlük faizi ne kadar? 2 milyon TL'nin 32 günlük faizi ne kadar?

Yüreğir Belediyesi sosyal belediyecilikte örnek hizmetlere imza atıyor! Yüreğir Belediyesi sosyal belediyecilikte örnek hizmetlere imza atıyor!

Kaynak: İHA